Jonas Gahr Støre  kritiserer  regjeringen for passivitet  når det gjelder arbeidsløshet( Foto: Arbeiderpaartiet)
Jonas Gahr Støre kritiserer regjeringen for passivitet når det gjelder økende  arbeidsløshet( Foto: Arbeiderpartiet)

Arbeiderpartiet (Ap) la igår fram sine egne tiltak mot arbeidsledighet, og Jonas Gahr Støre var ikke nådig mot regjeringens innsats til nå. Han sa at Ap ønsker å vise hvordan partiet kan ha et alternativ til regjeringens politikk, som opposisjonspartiet Ap mener at den borgerlige politikken er passiv og på etterskudd.

Støre understreker at han ikke holder regjeringen ansvarlig for at oljeprisen har falt, men at det har ført til at en del norske bedrifter derfor har fått nye og spesielle utfordringer. Men Støre la til at regjeringen viser at de er på etterskudd når de sier at dette har gått fortere enn de hadde trodd, sa Støre.

For lave anslag

Ap`s partileder påpekte at finansminister Siv Jensen tidligere har anslått ledigheten for 2015 langt lavere enn den har blitt. Siv Jensen har tidligere besvart denne påstanden med at det er store ulikheter mellom anslagene til SSB og Nav, og at det også er store ulikheter fra kommune til kommune.

– Arbeidsledigheten er altså økende, og det er svært, svært alvorlig. Enten det er 118 000, 120 000 eller 130 000, må vi som politikere se de enkeltmenneskene som står i den køen, fortsatte Støre.

– Det å ikke ta dette på aller største alvor, er en historisk feil. Vi i Norge bør tenke at vi blir testet, for ledigheten er på vei oppover, og landene rundt oss(Red.: les Sverige har opplevd at ledigheten har gått opp til et nivå hvor den har bitt seg fast. Vi må tenke at vi har muligheten til å hindre at dette skjer hos oss, særlig i forhold til de unge.Støre anklager regjeringen for å bruke store deler av sitt økonomiske handlingsrom til skattelette. Rapportene finansminister Siv Jensen har bestilt, viser hvor lite treffsikker denne politikken er, legger Støre til.

Ap har tre hovedmål

Arbeiderpartiets alternative tiltak er innrettet mot tre mål:

• Tiltak for de som mister jobben, spesielt rettet mot ungdom. Arbeiderpartiet vil blant annet gjøre det mulig for unge på dagpenger å fullføre videregående skole. I tillegg legger de penger på bordet for flere studieplasser, lærlingplasser, fagskoleplasser og tiltaksplasser.

• Tiltak for bedrifter i utsatte sektorer så de beholder den tekniske kompetansen i en omstillingsperiode. Vil blant annet bruke 35 millioner kroner på å sette i gang et program for overføring av kompetanse fra leverandørindustrien til andre sektorer.

• Vil bidra til utvikling av ny teknologi for å redusere forurensing og klimagassutslipp, og forplikter seg blant annet til å gi en milliard kroner årlig til kollektivutbygging rundt de store byene i ti år framover. I tillegg vil de satse 250 millioner kroner på at staten skal matche private investorer som bidrar i en tidlig fase av gründervirksomhet.Noen av forslagene har Ap tidligere hatt inne i sitt alternative budsjett, noen er nye.

Partileder Jonas Gahr Støre er kritisk til regjeringens arbeidsmarkedstiltak( foto: Ap)
Partileder Jonas Gahr Støre er kritisk til regjeringens arbeidsmarkedstiltak( foto: Ap)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*