Statsminister Erna Solberg(Foto: Regjeringen)

Harald Stanghelle brukte i en borgerlig koalisjon. tid på å beskrive det populistiske Fremskrittspartieet fra å være et oposjisjonsparti til å bli et mektig regjeringsparti. Frp. er i regjering på sjette året og trives godt med det. Han nevnte Sylvi Listhaugetter avhang som minister som unik, fori hun gikk av som følge av et Facebook-innlegg. Stanghelle sa det neppe er siste gangen en politisker går av etter skriverier på nettet. «Fremmedkriger» var et nytt ord i det norske vokabularet i 2014. Dette ordet var utgangspunktet for Listhaugs frimodighet. Idag er hun Frp. 1. nestleder. Stanghelle berørte Trond Giskes avgang etter en «Me-too-debatt» i Arbeiderpartiet, og sa at kommunalvalget i 2019 og Stortingsvalget i 2021, vil være en lakmustest for partileder Jonas Gahr Støres fremtid som partileder i Ap

.
Ole Mics undergang

Stanghelle var ikke nådig mot den tidligere Stortingspresidentens avgang. Etter han ble sparket som følge av økonomiske overskridelser på Stortinget, ble den underjordiske tunnellen som binder sammen Stortingets ulike bygninger, døpt til «Ole Mics undergang» som følge av den avgåtte presidentens økonomiske feilberegninger. Til tross for dette har Frp. økt sin oppslutning med fem prosent frem til 2018 fra 9,6 prosent i 2015. Harald Stanghelle sa at det var blitt tett i sentraum i norsk politikk, uten å nevne Sverige. Det eneste han sa var at tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt ville at svenskene skulle «øppna sina hjärtan» for å hjelpe flyktningene. Det var i årene 2014 og 2015.

Den hvite røyken

Harald Stanghelle ønsket ikke å si noe om de norske regjeringsforhandlingene heller. Dels sa han at han hadde bommet på politiske spådommer før, og dels hadde det bare kommet noen få røyksignaler fra Granavolden, der regjeringspartiene forhandler med Kristelig Folkeparti. Nordens Nyheter legger til i referatet fra møtet på Snarøya, at den hvite røyken kan komme fra Granavolden allerede onsdag denne uken. Stanghelle pekte til slutt på at norsk økonomi er inne i en mer usikker fase, til tross for at Oljedirektøratet spår ny norsk oljealder helt frem til 2025. Han ville gjerne ha brukt mer tid på Høyre, men nøyde seg med å si at Willoch i sin tid kalte sentrumspartiene for «utgiftspartiene». Han sa til slutt at dersom statsminister Erna Solberg får til en norsk firepartiregjering, vil dette være en politisk bragd av dimensjoner, skriver Nordic News i referatet fra Fornebu.

Tidl. politisk redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten på Fornebu(Foto: N.P. Tanderø)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*