President Sauni Niinistø i Finland hadde besøk av Boris Johnson 11. mai( Foto: Presidentens kansli

Republikken Finlands president Sauli Niinistö og Russlands president Vladimir Putin snakket med hverandre på telefon lørdag 14. mai, skriver Hufudstadsbladet i Helsingfors.

Under samtalen uttalte president Sauli Niinistö at de russiske kravene som Russlands president Vladimir Putin stilte til NATO på slutten av fjoråret om ikke å adoptere nye medlemmer, samt Russlands invasjon av Ukraina i februar, har fundamentalt endret Finlands sikkerhetsmiljø. President Niinistö kunngjorde også at Finland vil søke om NATO-medlemskap i løpet av de neste dagene.

Niinistö sa at på sitt første møte med president Putin i 2012, hadde han sagt at hver uavhengig nasjon maksimerer sin egen sikkerhet og at det samme gjelder nå. Niinistö påpekte at ved å bli medlem av NATO styrker Finland sin egen sikkerhet og tar sitt ansvar og at det ikke er borte fra noen. At samtalen fortsatt skal håndtere alle praktiske problemstillinger som vår felles grense gir opphav til på en saklig og profesjonell måte, ble også understreket i samtalen.

Grei og tydelig

– Diskusjonen var grei og tydelig uten å være skarp. Det ble ansett som viktig å unngå spenninger, sier president Niinistö ifølge Hufudstadsbladet.

President Niinistö gjentok sin dype bekymring over de menneskelige lidelsene som ble forårsaket av den russiske krigen i Ukraina i samtalen med Putin. Niinistö understreket også behovet for fred. Han videreførte oppfordringen fra Ukrainas president Volodymyr Zelensky tidligere denne uken for å sikre evakuering av sivile.

Sist Niinistö snakket med Putin var i mars. Telefonsamtalen ble initiert av Finland etter at Sauli Niinistö og statsminister Sanna Marin torsdag ga sin støtte til å søke om finsk NATO-medlemskap så raskt som mulig. President Vladimir Putin avla et offisielt besøk i Finland 21. august 2019.

(Oversettelse fra svensk til norsk: Erik Heming).

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*