Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og generalløytnant Morten Haga Lunde( Foto: Regjeringen)
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og generalløytnant Morten Haga Lunde( Foto: Regjeringen)

Svenskene ga ingen løfter til samferdselsminister Ketil Solvik Olsen da han for vel ett år siden drøftet mulig overvåkning av norsk tele og datatrafikk med den daværende svenske infrastrukturministeren Catharina Elmsäter-Svärd. Den norske ministeren sa dengang at han ikke likte tanken på at svenske forsvarsmyndigheter avlytter norsk tele- og datatrafikk. Sverige vedtok i 2008 en ny overvåkingslov. Den såkalte FRA-loven i 2008, gir det svenske forsvaret tilgang til å overvåke nordmenns tele- og data kommunikasjon om den passerer grensen. SivAllsen i Politiets sikkerhetstjeneste(PST) ønsket dengang ikke å kommentere dette forholdet overfor Nordens Nyheter, som har omtalt dette forholdet i ti artikler siden 2006.

Regjeringen har snudd

Et norsk regjeringsoppnevnt utvalg skriver at E-tjenesten bør få overvåke innholdet i all internett- og telefontrafikk som krysser riksgrensen, mener et utvalg nedsatt av Forsvarsdepartement.ble nedsatt etter at Sverige innførte en lov som åpner for at Forsvaret kanovervåke alle svenskers kommunikasjon med utlandet. Ifølge Aftenposten anbefaler Lysne-utvalget norske myndigheter å gå inn for tilsvarende overvåking. Det blir nå opp til Forsvarsdepartementet om de vil foreslå det for Stortinget. Regjeringspartiene sa i fjor blankt nei til forslaget om masseovervåking i Norge, selvom man visste(Les Nordens Nyheter) at svenske FRA kan overvåke all norsk tele og datatrafikk som krysser grensen.

Overvåker datatrafikk

Dersom en slik lov innføres i Norge, får E-tjenesten innsyn i alt innhold i tele- og datatrafikk som krysser Norges grense. Det gjelder for alle nordmenn, ikke bare de som er mistenkt for noe kriminelt. Alt innhold i det du skriver eller snakker om vil kunne overvåkes. Det er trusselen fra cyberangrep og terrorisme som gjør at utvalget mener dette er nødvendig. Rapporten blir lagt fram mandag. Etter det Nordens Nyheter kjenner til, vil utvalget at alle data skal slettes etter en viss tid og at søk i informasjon må godkjennes av en domstol på forhånd. Utvalget vil også ha en tilsynsfunksjon, og bruken skal kontrolleres av norske domstoler. Materialet skal ikke kunne brukes som bevis i straffesaker, skriver NTB.

Nordens Nyheter har på kommentarplass skrevet om behovet for å samordne arbeidet med sikkerhet og beredskap over landegrensene i Norden. Forsvarsanalytiker John Berg skriver igjen i dagens nettutgave av Nordic News( 6. september) om behovet for finsk-norsk samarbeide omkring  nordisk beredskap og sikkerhet.

Førsvarets Radioanstalt har mulighet til å overvåke all norsk tele- og datatrafikk som krsser grensen. Dermed kan man raskt avdekke terrorforsøk i Norge og Sverige( Foto: FRA)
Førsvarets Radioanstalt har mulighet til å overvåke all norsk tele- og datatrafikk som krsser grensen. Dermed kan man raskt avdekke terrorforsøk i Norge og Sverige( Foto: FRA)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*