President Pjotr Petroschenko i Ukraina vinner frem overfor Putin(Foto:Forbes)
President Pjotr Petroschenko i Ukraina vinner frem overfor Putin(Foto:Forbes)

Et håp om våpenhvile og nedtrapping i Øst-Ukraina er tent etter at Russlands president Vladimir Putin møter sin ukrainske kollega Petro Porosjenko i Minsk tirsdag. Oljeprisen faller og prisen er under nivået som trengs for at Russland kan holde budsjettbalanse.Tirsdag denne uken falt oljeprisen under 102 dollars per fat, og Russland kan bare få balanse i budsjettet med en oljepris på 115 dollars per fat, skriver Nordic News.

Den nylige nedgangen setter dermed ytterligere press på den russiske presidenten Vladimir Putin, som har blitt sterkt kritisert av EU og USA, men som så langt er meget populært hjemme i Russland. Nå puster oljeprisen president Putin i nakken, tross store gassinntekter fra salg av russisk gass i vest- Europa.

Styrer oljeprisen

Råvarestrateg Martin Jansson i Commercial Bank sier at Russland ikke har alvorlige problemer på kort sikt. Men på lengre sikt er det en katastrofe hvis landet fortsetter å gå med budsjettunderskudd. Han tror at oljeprisen på kort sikt vender opp på grunn av politisk uro og konflikter i Midtøsten. Men på sit vil oljeprisen vil være under virkelig press., Vi har økning i produksjonen i USA som slår alle forventninger. Når den politiske risikoen forsvinner kan oljeprisen falle til 90 dollars per fat , sier Martin Jansson. Dersom prisen på olje faller til 80 dollar fatet havner Russland i et budsjettunderskudd på rundt 3 prosent av BNP. Dette fører til at landet får sin kredittvurdering redusert til såkalt junk status, noe som gir lang6t høyere rentekostnader for den russike regjeringen. Landet, som vanligvis anses å ha størst innflytelse over oljeprisen er Saudi-Arabia, som har evnen til å redusere sin produksjon og dermed levere på verdensmarkedet hvis prisen synker for mye.

Holder prisen oppe

SEB råvarestrateg Bjarne Schieldrop sier at de væpnede konflikter i verden kan være grunnen til at saudierne så langt ikke grepet inn mot høsten. Han sier at den geopolitiske uroen i Irak og Libya allerede bidrar så mye å holde prisen oppe. Dette kan være grunnen til at Saudi-Arabia sitter på gjerdet. Schieldrop sier at den siste prisnedgangen er forårsaket av svakere etterspørsel i Europa og Kina. Kina har tatt en pause i arbeidet å bygge opp strategiske lagre. I Europa har raffineriene der det tøft akkurat nå. De må konkurrere med amerikanske selskaper, som kan kjøpe billigere olje hjemme. Derfor kjøpe raffinerier i Europa ganske mye olje akkurat nå sier Bjarne Schieldrop.

Nedkjemper opprørere

President Pjots Porosjenko gjenopptok den såkalte antiterroroperasjonen i Øst-Ukraina etter at han ble valgt 25. mai. Over 300 opprørere skal være drept i operasjoner etter en ny offensiv i og rundt byen Donetsk tirsdag, ifølge AFP.Opprøret øst i Ukraina startet i kjølvannet av vinterens folkeopprør i Kiev, som brakte provestlige ledere til makten i Ukraina. I mars annekterte Russland, som sterkt har kritisert maktovertakelsen, den ukrainske Krim-halvøya. I april startet et prorussisk opprør øst i Ukraina, først og fremst i fylkene Donetsk og Luhansk. Ukraina har satt inn 50.000 soladater i kampene i Øst-Ukraina og ser ut til å ta kontroll over hele området.

Førti tusen soldater

Ifølge NATO utplasserte Russland 40.000 soldater ved grensen til Ukraina da konflikten i øst blusset opp, men disse styrkene skal nå delvis være trukket tilbake.De russiske styrkene ble utplassert for å hindre at det ukrainske forsvaret ble satt inn med full tyngde mot separatistene, skriver The Economist.Det som er en fare for både Porosjenko og Putin, er at denne strategien har fungert nesten for godt, skriver Economist.Det pekes på at opprøret nå i stadig større grad utvikler seg til en borgerkrig utenfor Russlands kontroll. Derfor møter president Putin Ukrainas president Pjotr Petrochenko i Minsk på tirsdag, skriver Nordic News.

President Petro Petrochenko er på offensiven i Øst-Ukraina(Foto.Forbes)
President Petro Petrochenko er på offensiven i Øst-Ukraina(Foto.Forbes)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*