Jarand Rystad i Rystad Energy gir en oljeprisprognose(Foto: Rystad Energy)

Som svar på den militære konflikten i Ukraina, sender Rystad Energy ut et ekstraordinært markedsnotat fra vår administrerende direktør, Jarand Rystad. Oljeprisen kan stige til 130 dollars per fat, skriver Rystad i prognosen. Her er Rystad Energys ekstraordinære notat om konflikten i Ukraina fra administrerende direktør, Jarand Rystad:

Akkurat som pandemien ser ut til å ta slutt og håpet om en retur til normaliteten vokser, rammet et nytt sjokk oss denne morgenen. Den stadig økende trusselen om militær konflikt i Øst-Europa nådde et crescendo da russiske tropper og stridsvogner kom inn i Ukraina. Tragedien i situasjonen kan ikke undervurderes, og andre implikasjoner av konflikten blekner sammenlignet med de potensielle menneskelige kostnadene på begge sider. Våre tanker går til befolkningen i Ukraina, men også til den russiske befolkningen som vil lide under denne hensynsløse handlingen.

Økonomisk krig uungåelig

Fullskala militær konflikt mellom Russland og Vesten er usannsynlig, men en dyp økonomisk krig er nesten uunngåelig. Russland kan ikke vinne en direkte økonomisk krig, men det har et viktig våpen å bruke – olje- og gasseksport. Etterspørselen etter olje og gass i Vesten bare øker, og en global energikrise vil sannsynligvis utspille seg.

Russlands handlinger tok internasjonale råvaremarkeder på vakt, bevist av de store prissvingningene vi har sett i dag. Allerede anstrengte markeder blir ytterligere strukket ettersom betydelige olje- og gassvolumer nå er i fare.

Opptrappingen setter umiddelbart opptil 1 million bpd av råoljeforsyninger i fare som passerer gjennom Ukraina og Svartehavet, men de langsiktige forstyrrelsene kan være langt mer betydelige. Rystad Energys simuleringer viser at oljeprisen kan stige til rundt 130 dollar per fat, og forbrukerne føler presset på bensinpumpen og strømregningen. Realiteten er at betydelig høyere priser er i horisonten i Europa og i utlandet.

En fullstendig stans i gasseksporten fra Russland er svært usannsynlig, men gass som ledes gjennom Ukraina – som representerer 8 % av europeisk forsyning – er svært utsatt. Russisk gass står for over 30 % av Europas etterspørsel, og andre potensielle forsyningskilder er utilstrekkelig forberedt til å bygge bro over gapet. På den andre siden bringer russisk gasseksport inn mer enn 300 millioner dollar til Kreml hver dag – inntekter de ikke har råd til å miste. Tysklands suspensjon av Nord Stream 2-rørledningen kompliserer saken ytterligere og øker presset på kontinentet for å se etter andre kilder for å erstatte disse volumene.

Johan Sverdrup-feltet( Foto: Statoil)

Krigen har kommet til Europa

Krig har kommet til Europas hjerteland, og hvis Ukraina-konflikten trekker inn styrken til den russiske hæren og andre interesserte og velutstyrte styrker, er det høyst sannsynlig en ubegrenset oppsiderisiko for regional geopolitikk og oljepriser på kort sikt.

På lengre sikt kan imidlertid etterspørselseffekten være negativ, ikke bare for russisk økonomi, men andre regionale økonomier.

Oljeprisen skyter i været uten ende i sikte mens nyhetene om Russlands fullskala militære inngrep i Ukraina, som umiddelbart setter opp til 1 million fat per dag av russisk råoljeeksport i fare gjennom Ukraina og Svartehavet.

Brent-referansen knuste $100-merket i morges, og prisene er bare satt til å klatre ytterligere på lave lagerbeholdninger og eksportforstyrrelser.

130 dollar fatet i juni

Prisene kan nærme seg 130 dollar per fat innen juni hvis den ukrainske konflikten forstyrrer russiske råoljestrømmer, men det anslaget kan stige høyere hvis ytterligere forstyrrelser materialiserer seg.

Ettersom risikoen for militær konflikt i regionen har utviklet seg de siste månedene, har trusselen mot oljeprisen også vokst gradvis, og nå gir sjokkbølgene av Russlands inntrenging gjenlyd rundt råoljehandelsgulvet.
Pristaket for råolje kan stige ytterligere i de kommende dagene hvis forsyninger fra nordlige havner eller til og med Asia-bundne råoljetønner står overfor umiddelbare forstyrrelser.

En rask overtakelse av Ukraina av Russland og en dempet reaksjon fra Vesten kan faktisk begrense prisvolatiliteten til dagens høyeste på $105 per fat.

Den kortsiktige økningen av oljeprisen vil ha et bredt spekter av innvirkninger på oljemarkedet – betydelige forstyrrelser eller oljehandelsstrømmer vil være uunngåelige, ettersom Europa for tiden henter 25 % av oljeimporten fra Russland, og havneterminalene og infrastrukturen er ikke utstyrt for en plutselig omdreining fra rørlagt råolje og oljeprodukter til havneleveranser.

Prisstigningen kan også få OPEC+ til å støtte opp forsyninger, kanskje kunngjort på møtet 2. mars, eller fremskynde en iransk avtale for å bringe lettelse på tilbudssiden, skriver Rystad Energy i en fersk rapport.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*