Konsernsjef Albedir Bendine i det statlige brasilianske oljeselskapetPetrobras har opplevd at aksjene har falt 78 prosent på fem år( Foto: Petrobras)
Konsernsjef Albedir Bendine i det statlige brasilianske oljeselskapetPetrobras har opplevd at aksjene har falt 78 prosent på fem år( Foto: Petrobras)

Det brasilianske oljeselskapet Petrolio Brasilieiro S.A. har påført det norske oljefondet et tap på ca. 5, 5 milliarder kroner på fem år, viser  Nordens Nyyheters analyse av selskapet. Petrobras aksjekurs har falt 78 prosent de siste fem årene, og 18, 2 prosent på ettårsbasis hittil   i år. Petrobras er dermed offer for fallende oljepriser og økende letekostnader på dypt vann til havs. Skandalen er i ferd med å føre til at  president Delma Roussef kan bli stilt for riksrett i Brasil, Skriver Nordens Nyheter.

Har tapt fem milliarder

Norges Banks Investment Management investerte 5692 millionr kroner i selskapet i 2009 med lave eierandeler som 0,49 orosent(0,33 % stemmerett.) I 2010 viste Norges Banks beholdningssstaistikk en investering 7063 millioner kroner(0,54 % eierandel). Denne aksjeposten hadde en verdi på 6869 millioner kroner(0,45 prosent eierandel). I 2012 var investeringen i Petrobras 4967 millioner kroner  (eierandel 0,72 prosent). I 2012 var investeringen på 4967 millioner kroner(0,72 prosent eierandel), mens eierandelen var nede i 3603 millioner kroner i 2013 (0,72 prosent eierandel). I 2014 hadde Norges Bank aksjer for 1,3 milliarder kroner i Petrobras( eierandel 0,61  prosent). Dette kan ha gitt oljefondet et tap på 5,5 milliarder kroner over fem år som følge av fallanede oljerpiser og høyereproduksjonskostnader.

Betydelig negativt resultat

Petrobras som står i sentrum for det som kalles verdens største korrupsjonsskandale leverte i fjor(2015) sitt dårligste resultat noensinne.  Det statlige brasilianske oljeselskapet Petrobras kunngjorde nylig et netto resultat på minus 10,2 milliarder dollar (nesten 86 milliarder kroner) i fjerde kvartal i fjor, som er det verste resultatet siden selskapet ble grunnlagt i 1953. Hovedårsaken til det labre resultatet er  nedskrivninger av verdier som følge av den dype oljebremsen. Selskapet skriver ned utrolige 13,8 milliarder dollar, som tilsvarer nesten 116 milliarder kroner.Dette utgjør mer enn én tredel av selskapets markedsverdi, skriver nyhetsbyrået Bloomberg. Brorparten av de massive  nedskrivningene er knyttet til selskapets portefølje av oljeproduserende felt, men verdien på eiendeler som borerigger og raffinerier er også blitt skrevet ned.

Betalte bestikkelser

Selskapet står som Nordens Nyheter har skrevet i flere artikler, midt i en storstilt korrupsjonsskandale i Brasil. Bakgrunnen er at flere av Petrobras leverandører skal ha blåst opp kontrakter med oljegiganten med mål om å betale bestikkelser til både selskaps- og partipamper. Dette utløste den såkalte «Operation Car Wash», på portugisisk «Operação Lava Jato».Så langt har flere tidligere direktører og politikere blitt siktet, og også for Petrobras har saken fått store konsekvenser. Så sent som mandag ble det kjent at tidligere direktør i norske Sevan Marine, Raul Schmidt Felippe Junior, ble arrestert i Portugals hovedstad Lisboa.Schmidt skal være siktet for å ha betalt et titalls millionerkroner i bestikkelser til tidligere direktører i Petrobras i Brasil.

Presidenten er mistenkt

Korrupsjonen i Petrobras har forgreininger høyt opp i politikken i landet, og statsminister Dilma Rousseff er for tiden under hardt press som følge av påståtte koblinger til saken. Rousseff var styreleder i Petrobras fra 2003 til 2010.Kravene øker om at hun må gå av og bli stilt for riksrett, og millioner har tatt til gatene for å demonstrere.Nærmere 200 personer er hittil tiltalt og mer enn 14 milliarder kroner påstås å ha blitt betalt i bestikkelser til politikere og korrupte Petrobras-direktører.Selskapet, som sliter med høy gjeld i tillegg til lav oljepris, har det siste året tatt betydelige nedskrivninger, suspendert utbyttet, kuttet i budsjettene og solgt eiendeler. Toppsjef Almir Bendine sa til pressen mandag kveld at selskapet vil selge flere eiendeler fremover, skriver Reuters.

President Dilma Rouseff i Brasil risikerer riksrett etter sin rolle som styreleder i Petrobras i en periode på totusentallet( Foto: Ofiicina de President do Brasil)
President Dilma Rouseff i Brasil risikerer riksrett etter sin rolle som styreleder i Petrobras i en periode på totusentallet( Foto: Ofiicina de President do Brasil)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*