Guangzhuo Pumped Storage Stage satser 200 mill. dollars på rent vann sammen med China Water Affairs med norske eiere( Foto:ADB)
Guangzhuo Pumped Storage Stage satser 200 mill. dollars på rent vann sammen med China Water Affairs med norske eiere( Foto:ADB)

Vannressursene i Kina er preget av mangel og dårligere vannkvalitet som følge av forurensning. Rask økonomisk vekst og økt befokning har ført til store norske investeringer i Kina. Hele 166 milliarder kroner satser Norges Bank på 166 prosjekter i Kina, Hong Kong og Taiwan. Kinesisk vann er et nytt satsingsområde for Norge.China Water Affairs Group Ltd., med norske penger, satser 200 millioner dollars i pumpe og renseanlegg i Guangzu i folkerpeblikken Kina. Kommunikasjonsdirektør Thomas Sevang i Norges Banks Investment Management(NBIM)sier til Nordens Nyheter at investeringer i vann er et viktig satsingsområde for oljefondet.

Global vannmangel

FN har beregnet at over 2 milliarder mennesker i 48 land vil mangle rent vann i 2050. Dermed er utsiktene for at det fortsatt vil være tilstrekkelig med rent drikkevann til jordens befolkning mindre. Bloomberg News skriver at siden 2003 har investeringer i vannaksjer gitt en gjennomsnittlig avkastning på 35 prosent. Til sammenligning har olje- og gassaksjer kun hatt en gjennomsnittlig avkastning på 29 prosent. Den globale vannmangelen er et økende problem og gir fremsynte investorer gode muligheter til store gevinster. Dette betyr imidlertid at det kan være gode tider i vente for de som velger å satse pengene sine på vannutvinning.Thomas Sevang sier videre at oljefondet nødig vil uttale seg om enkeltselskaper, men han bekrefter at vannaksjer er et prioritert satsningsområde for oljefondets etikkråd.Hans Peter Portner i investeringsselskapet Pictet Asset Management i Geneve sier til Bloomberg at investeringer i vannaksjer bare vil gi økt avkastning i årene som komme..

Et stort konglomerat

China Water Affairs Group Limited,er et holdingselskap, som engasjerer seg i vannverket investeringer og drift i Hong Kong og Kina. Oljefondet satser en kvart milliard kroner i selskapet og eier 7,79 prosent av selskapet, som ligger høyt over gjennomsnittet på 2,5 prosent i bedriftene  i oljefondets åtte tusen selskaper. Det kinesiske selskapet er involvert i levering av vannforsyning og rensing av vann som behandlingstilbud, og tilbyr entreprenørtjenester. Dette inkluderer urban vannforsyning, vannforsyningssystemer ledelse, målerinstallasjon, og relaterte tjenester. China Water Affairs Group Limited er også involvert i produksjon og handel av vannledninger; drift av hoteller; utvikling av vannpumpe teknologi; produksjon og salg av betongprodukter; og landskap design og engineering virksomhet, nsamt levering av vannforsyning infrastrukturtjenester. Selskapet var tidligere kjent som Kina Silvern Dragon Group Limited og skiftet navn til Kina Water Affairs Group Limited i desember 2004. China Watermnn Affairs Group Limited har hovedkontor i Wanchai i Hong Kong. Styreleder er Duan Chuan-liang.Selskapets Property Development and Investment engasjerer seg i utvikling, investeringer samt salg av eiendommer.

Selger vann fra Tibet

I Tibet 5100 Holdings Water Ltd. satser oljefondet 140 millioner kroner med en eierandel på 2,28 prosent. Norges Banks Investment Management har en langt lavere eierandel i dette holdingselskapet, som leverer friskt fjellvann fra Tibet til kineserne .Selskapet driver sin virksomhet gjennom to segmenter: Premium mineralvann og Highlang Brygg. Premium mineralvann engasjerer seg i produksjon og salg mineralvann produkter under merkenavnet «5100» Tibet Glacial Spring Water i Kina. Selskapetm engasjerer seg i leting, produksjon og salg av tibetansk vann og øl som selges i Kina. Tibet 5100 vassdrags Holdings ble grunnlagt i 2006 og har som China Water Ltd.,hovedkontor i Hong Kong. Tibet 5100 vassdrags Holdings Ltd er et investerings og holdingselskap, med datterselskaper som Tibet Zhongji Jiahua Industry Co, Ltd,
Tibet Glacier Mineral Water Co, Ltd, Beijing 5100 Enterprise Planning Club Co, Ltd og Tibet Glacier Mineral Water Marketing Co, Ltd. Tibet 5100 vassdrags Holdings Ltd («Tibet 5100») ere notert på børsen i Hong Kong Limited («Stock Exchange»), er en investering holdingselskap med visjonen oppnå langsiktig bærekraftig avkastning for sine aksjonærer og å skape prime kapitalverdi.

Fjerde størst i verden

Tencent Holdings Ltd. er oljefondets største investering i kina. NBIM satser fire milliarder norske kroner i dette Internett-selskapet i Folkerepublikken Kina grunnlagt av kineseren Ma Huateng, med hovedkontor i Nanshan District, Shenzhen. Det er den fjerde største Internett-selskap i verden etter Google, Amazon og Ebay. Tencent inntekter i 2013 var over 2 milliarder dollars, med en markedsverdi på US $ 150 000 000 000. Oljefondets investering er som nevnt på på fire milliarder med en eierandel på 0,56 prosent.ICBC, Industrial and Commercial Bank of China er oljefondets nest største investering i Kina med 3,5 milliarder kroner(0,24 %). På Forbes Global 200 liste for år 2014 er banken rangert som verdens sjette største forretningsbank.China Unicom, er den nest største mobiloperatøren i Folkerepublikken Kina, og blant verdens seks største målt etter kundetall. China Unicom har også fastnettkunder. Oljefondet har investert 1,2 milliarder kroner i I New China Insurance satser oljefondet 1,3 milliarder kroner ifølge Norges Banks statistikk fra desember 2013. Nordic News vil i løpet av 2014 og 2015 presentere alle
oljefondets største aksjeposter i ulike geograiske områder. Thomas Fevang henviser til NBIM`s kvartalsrapporter der de største enkeltselskapene i fondets portefølje løpende presenteres.

– Men vi uttaler oss som nevnt ikke om enkeltselskapene, sier Thomas Fevang til Nordens Nyheter til slutt.

Kommunikasjonsdirektør Thomas Fevang i Norges Bank sier at vann er et satsingsområde for NBIM(Foto.Newsroom Nordea)
Kommunikasjonsdirektør Thomas Fevang i Norges Bank sier at vann er et satsingsområde for NBIM(Foto.Newsroom Nordea)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*