Jonas Gahr Støre vil om nødvendig bruke mer oljepenger(Foto: Wikipedia)

Staten er fortsatt en sentral støttespiller for norsk økonomi. Det fremgår av det reviderte nasjonalbudsjettet for 2020. Et struttende oljefond må ut med 450 milliarder kroner til et næringsliv i Korona-krise. Takket være en prisavtale mellom stormaktene har oljeprisen steget over 30 dollar, etter å ha vært i minus. Norge er i en særstilling i Europa med et oljefond på 10.265 milliarder kroner. Dette er en verdistigning på tusen milliarder kroner fra første kvartal 2019. Det er fortsatt riktig at usikkerhet preger nyhetsbildet, mener NrK-kommentator Lars Nehru Sand. Men det er trygt å ha en sterk stat i ryggen for det norske samfunnet, skriver Nordens Nyheter.

Nordens «Onkel Skrue»

Regningen til den norske regjeringen kommer trolig på 450 milliarder kroner etter Korona-krisen. I første kvartal fikk Statens Pensjonsfond Utlan(NBIM) en avkastning på 1,6 prosent med en avkastning på 236 milliarder kroner, I annet kvartal 2019 fikk NBIM en avkastning på tre prosent eller 256 milliarder kroner. I første kvartal 2019 fikk oljefondet en avkastning på 9,1 milliarder kroner, som ga en verdi på 738 milliarder kroner. Dermed fikk det norske oljefonet en avkastning på 1230 milliarder kroner fra 1. kvartal 2019 til første kvartal 2020. Da satte Korona-krisen inn for alvor.

Statsbusjettetfor 2020(Foto: NHO)

Det vil helst gå godt

Det er all grunn til å tro at Norge og Sverige kommer til å klare seg godt når sluttregningen for Korona-krisen skal gjøres opp (Corona skrevet på svensk). Sverige har aldri hatt så lav gjeld som idag og har «trippel A» i karakter for sitt bankvesen. Norge er som vi har vist med noen få grep ovenfor, i en unik situasjon , forutsatt at vi ikke får en permanent oljekrise med nullpris på olje og gass i markedet. Dermed er det grunn til å låne krigshelten Max Manus uttrykk om at « det helst vil gå godt» og at vi kan overlevere et stort oljefond til kommende generasjoner. Dermed kan finansminister Jan-Tore Sanner sove godt i 2020, og satse på investeringer i infrastruktur på E-18 forbi Sandvika, T-bane til Fornebu og et nytt jernbanespor til Hammerfest, skriver Nordens Nyheter i en kommentar.

Unødvendig med mer skatt

Regjeringen bruker 479,6 milliarder kroner for å støtte norsk økonomi iht statsbudsjettet fir 2020. Men opposisjonen på Stortinget varsler at det kan bli behov for mer. Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til VG at han vil bruke mer oljepenger – og satse på klima- for å gjenreise Norge. Siv Jensen, leder i Fremskrittspartiet sier til E 24 at hun mener Støre må bruke mer oljepenger for å unngå å øke skattene. Her bommer den tidligere finansministeren, ifølge Nordens Nyheter gjennomgang av fondets inntekter i fjor.

Tidligere finansminister SIv Jensen sier at en rødgrønn regjering må velge mellom mer bruk av oljepenger eller økte skatter(Foto: Frp)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*