Direktør Yngve Slyngstad i oljefondet er fornøyd med resultatet for 2017.

 

Sjette året på rad med positiv avkastning for Oljefondet.

Oljefondet fikk en avkastning på 13,7 prosent i 2017, viser årsrapporten som ble lagt fram i dag (tirsdag 27. febr.). Fondets samlede avkastning var 0,70 prosentpoeng bedre enn referanseindeksen, som fondet måles mot.

– Fondets samlede avkastningsiden oppstart har passert 4000 milliarder kroner. En fjerdedel av denne avkastningen er opptjent i 2017, etter et meget godt år for fondet, sier Oljefond-sjef Yngve Slyngstad, ifølge NTB.

  • Aksjeporteføljen fikk en avkastning på 19,4 prosent, 0,79 prosentpoeng bedre enn indeksen.
  • Obligasjonsporteføljen fikk en avkastning på 3,3 prosent, 0,39 prosentpoeng bedre enn indeksen.
  • Eiendomsporteføljen fikk en avkastning på 7,5 prosent, 0,70 prosentpoeng bedre enn referanseindeksen.

Verdien av Oljefondet var ved kvartalets slutt 8488 milliarder kroner.

Tjente over 1000 milliarder
Oljefondet tjente nesten 200.000 kroner pr. norsk innbygger i fjor. Avkastningen var meget gode 13,7 prosent.

– Hovedstyret er tilfreds med at avkastningen både i 2017 og over tid har vært god, og høyere enn avkastningen på fondets referanseindeks, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Regnet i norske kroner var avkastningen i fjor 1028 milliarder kroner eller nesten 200.000 kroner pr. innbygger. Dette er den høyeste avkastningen i kroner i løpet av ett år.

Verdens største
Ved utgangen av 2017 hadde fondet en verdi på 8488 milliarder kroner. Det er ifølge Sovereign Wealth Fund Institute verdens største statlige fond. Dette er 1,6 millioner kroner pr. liten og stor i Norge.

Ikke aksjer i olje og gass
Norges Bank ønsker å redusere Oljefondets sårbarhet for fall i oljeprisene og vil trekke fondet ut av olje og gass. Regjeringen skal nå ta en grundig vurdering.

Finanspolitisk talsperson i Høyre, Nikolai Astrup, sier han ikke vil forhåndskonkludere i denne saken.

– Det er viktig at Oljefondet blir investert langsiktig, forutsigbart og konservativt. Nå skal regjeringen ta en grundig vurdering, så tar vi stilling til det senere, sier Astrup, ifølge Aftenposten.

Forslaget til Norges Bank innebærer å ta olje- og gassaksjer ut av «referanseindeksen» til fondet. Referanseindeksen bestemmer hvordan Oljefondet kan investere pengene. Oljefondet vil kunne selge unna alle olje- og gassaksjer dersom forslaget tas til følge.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*