Styreleder Carl-Hneric Svanberg i AB Volvo. Nå overtas Volvo Cars helt av kinesiske Geely(Foto: AB Volvo)

Oljefondets verdi er idag på rekordhøye 10 555 milliarder kroner. Den norske kronen befinner seg på sitt laveste nivå på tretti år, skriver Nordens Nyheter. Norske og arabiske oljefond har de siste årene kjøpt seg opp i europeisk bilindustri, som du kan lese i dagens analyse i Nordic News. Det kinesiske selskapet Zhejiang Geely Holding Group Co. Ltd overtar Volvo Cars i Gøteborg og aksjen stiger på børsen i Hong Kong. Tidligere journalist Håkan Matson i Dagens Inustri sier til avisen at dette kan skade varemerket Volvo.

Porsche Automobil Holding eier tretti prosent som største aksjonær i Volkswagen. Det norske oljefondet er sammen med investeringselskapet BlackRock og partnere, nest største eiergruppe i Volkswagen med en eierandel på 20 prosent. Vi finner også Norges Banks Investment Management på eiersiden i AB Volvo. Volkswagens truckselskap Traton, som eier svenske Scania og tyske MAN, vil kjøpe USA`s største lastebilprodusent Navistar. Traton byr nesten 30 milliarder kroner for å kjøpe Navistar International. Dermed blir Volvo og Volkswagen konkurrenter på det amerikanske markedet for lastebiler med oljefond som nye store eiere, skriver Nordens Nyheter i en analyse.

NBIM og BlackRock store

Hans Dieter Pötsch er styreleder i Executive Board i Porsche Automobil Holding SE , og i Supervisory Board of Volkswagen AG. Qatar Investment Authority, et statlig arabisk oljefond, er største «eksterne» aksjonær i Volkswagen med 11, 2 prosent av aksjene. Det norske oljefondets amerikanske partner, BlackRock, og NBIM, underlagt Norges Bank, eier 19,6 prosent av aksjene i Volkswagen. Dermed er to oljefond blant de største eiere i Volkswagen. Etter Qatars oljefond er Templeton Global Advisors, Ivy Investment Management, The Vanguard Group, Capital Research & Management, Fidelity Management Research, Black Rock Advisors, Franklin Mutual Advisors og norske NBIM største aksjonærgruppe, med tilsammen 19,6 prosent av aksjene. Posche Mobil Holdings er som nevnt den største eieren.

Har solgt seg ned

Det amerikanske investeringselskapet BlackRock er verdens største privat investor og opererer gjennom samarbeidsselskaper som det norske oljefondet. NBIM har solgt seg ned i BlackRock i henhold til Norges Banks beholdningstall. Men de samarbeider om sterke minoritetsinteresser i store selskaper. Det norske oljefondet har satset 5,3 milliarder kroner i Volkswagen AG(eier Scania og tyske Man, der det norske oljefondet satser 671 millioner kroner). Volkswagen eier 16,8 prosent i amerikanske Nevistar International Corporation, og er i ferd med å ta over en dominerende minoritetsaksjepost i selskapet. Volkswagen er også størst i tyske Audi AG.

Kuweit Investment

Traton eier allerede 16 prosent av Nevistar og byr nær tretti milliarder kroner på selskapet. Volkswagen köpte in sig i Navistar i september 2016. Dermed kontrollerer man tretti prosent. Navistar-aksjen steg med 51 prosent till 36,45 dollar ligger dermed over budnivåetfra Volkswagen AG.i Finansmannen Carl Icahn er største eier i Navistar med 16,9 prosent ifølge 4-traders.com. Største eier i den tyske bilprodusenten Daimler AG er kineseren Shu Fu Li , som er styreleder i Geely Automobil Holding Ltd, registert på Cayman Islands. Kinesiske Shu Fu Li er største eier i Daimler AG(9,69%), med Kuweit Investment Authority på andre plass med en eiereandel på 6,8 prosent. Oljefondet i Norge har investert 1,7 milliarder kroner i Geely Automobile Holding(eier1,21%), og selskapet er registert på Cayman Islands. Oljefondet hadde nylig investert 5,1 milliarder norske kroner i AB Volvo, ifølge Norges Banks beholdningstall for 2018. Ifølge beholdningstall for 2018 hadde det norske oljefondet investert 5,1 milliarder kroner i AB Volvo, med en eierandel på 2,59 prosent. Oljefondet i Norge er nå nest størst i Svenska Cellulosa(SCA) med 9,6 prosent. SCA er største eier i investeringsselskapet Industrivärden som har 25 prosent av aksjene i AB Volvo, med kinesiske Geely Holding som nest største eier. Volkswagen og Volvo er altså konkurrenter på det amerikanske markedet for store lastebiler.

Kuweit størst i Daimler

Daimler AG eier idag 30 prosent av BAIC Motor Corporation i Kina, der Shu Fu Li er styreleder, en posisjon han også innehar i Volvo Cars i Gøteborg. Styreleder Carl-Henric Svanberg er styreleder i AB Volvo, med tidligere erfaring som styreleder i British Petroleum(BP). Styreformann Hans Dieter Pötsch(68) i Volkswagens Management Board, er også størst i Audi AG på vegne av Volkswagen. Største eier i Daimler AG, som produserer Mercedes Benz, er Kuweit Sovereign Savings Fund. Siviløkonom Ola Källenius(Handesl i Stockholm) er ny styreleder i Daimler der det norske oljefondet satser 5,5 milliarder kroner( eier 1,12 %.

Navistar er konkurrent til AB Volvo på det amerikanske lastebilmarkedet. Dagens Industri kartla nylig markedsdsandeler for tunga lastbilar i USA:

• Daimler 35,4 prosent

• Paccar 29,6 prosent

• Volvo-konsernet16,8 prosent

• Navistar 13,9 prosent

Konsernsjef Håkan Samuelsson i Volcocars( Foto: Mynewesdesk)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*