(Stockholm)Svensk presse slår stort opp at Norges statsminister Erna Solberg må se seg selv i speilet før hun kritiserer innvandringspolitikken over landegrensen. Svenske aviser skriver at den blåblå norske regjeringen har utnevnt nestleder i Frp Sylvi Listhaug til minister to ganger. Den svenske energi og digitaliseringsministeren Anders Ygeman, kom med denne kraftsalven etter statsminister Erna Solbergs (H) utalelse om at «Nynazismen har sin grund i Sverige», noe som ble slått stort op i Svenska Dagbladet etter en pressekonferanse i Arendal forrige mandag. Nordens Nyheter har valgt å tolke Svenska Dagbladets tittel med at«Nynazismen har sin rot i Sverige».

(Sv.d eies forøvrig av det norske Schibsted-konsernet, som ikke skal beskyldes for å bedrive nynazistisk propaganda).

Tettere samarbeid

Erna Solbergs ønske om tettere samarbeid i Norden mot høyreekstremisme har endt i full krangel mellom svenske og norske statsråder. Det var Nordens Nyheter som i 2017 foreslo at Sylvi Listhaug burde reise til svenske problemeområder i kjølvannet av innvandringen foran valget. Listhaug besøkte straks områder norsk for Stockholm som var rammet av problemer med innvandring. Stockholms byrådsleder Karin Wanngår kom i august 2017 med krass kritikk av innvandringsminister Sylvi Listhaugs Ringeby-besøk nord for Stockholm. Hun fikk støtte av øvrige svenske sosialdemokrater.

  • Vi tar ikke imot råd fra Sverige, sier eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) til Aftonbladet, etter at den svenske energiministeren Anders Ygeman angrep Solberg på Twitter i 2019 Det var den norske statsministerens uttalelser på en pressekonferanse i Arendal mandag som fikk Anders Ygeman fra Socialdemokraterna til å tenne på alle pluggene. Anders Ygemann, tidligere innenriksminister i Sverige , forsøkte å dekke over at den daværende svenske regjeringen ikke villet innrømme at man hadde innvandringsproblemer. Den norske PST-sjefen Sverre Sjøvold sier til svensk presse at trusselen fra det Høyre-ekstreme miljøet i Norge har økt den senere tid. Erna Solberg sa ifølge Svenska Dagbladet at man ofte hører svensk når nynazistene masjerer i Fredrikstad og Kristiansand. Nordens Nyheter erfarer at Sverigedemokratene(SD) med røtter tilbake til andre verdenskrig, er særlig godt forankret i Syd-Sverige og Skåne. Svensker som Nordens Nyheter har snakket med sier at innvandring er den største trusselen mot det svenske demokratiet slik de ser det idag.

Historiske røtter

Dersom man besøker Rustkammaren i kjelleren på det svenske slottet, får man innsikt i hva svensk maktpolitikk har betydd opp gjennom historien. Norge har fått smake den svenske stormaktspisken, og svenskenes samarbeidet med tyskerne under krigen. Samtidig er Sverige en viktig buffer for Norge mot et aggressivt Russland. Derfor har statsminister Erna Solberg rett i at vi må samarbeide i Norden mot politisk ekstremisme, uansett om den kommer fra høyre eller venstre. Hverken den dyktige diplomaten Erna Solberg(H) eller den fremstormende Sylvi Listhaug(Fr.p) må ødelegge det nordiske samarbeide på grunn av gjensidige beskyldninger om nynazisme over grensene, skriver Nordens Nyheter i et politisk innspill i august.

Energi og IT-minister Anders Ygeman(Foto: Regeringen.se)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*