Norwegian la i dag frem resultatet for første kvartal 2023. Tallene viser at selskapet har tilpasset kapasiteten i den roligere vintersesongen, før opptrappingen til årets travleste reiseperiode i sommer. Fortsatt sterke bookingtall gjør at Norwegian forventer en av de sterkeste somrene i selskapets historie. Norwegian skal kun fly med egne fly og mannskap i den travle sommersesongen.

I første kvartal 2023 begrenset selskapet det negative driftsresultatet (EBIT) til 916 millioner kroner. Resultatet før skatt (EBT) ble på minus 992 millioner kroner. Kontantbeholdningen er forbedret til 8,6 milliarder kroner. Ved utgangen av første kvartal bestod Norwegians flåte av 72 fly.

– Årets første kvartal viser at vi er i stand til å tilpasse oss sesongvariasjoner i etterspørselen. Samtidig har vi brukt tiden godt til å forberede oss på den travle reiseperioden vi nå går inn i. Innen sommersesongen har vi faset inn elleve nye og moderne fly og ønsket mange nye kolleger velkommen. Jeg er svært glad for at vi i sommer ikke er avhengig av å leie inn hverken fly eller mannskap eksternt. Vi vil ta imot våre reisende utelukkende med egne fly og eget personale, sier Geir Karlsen, konsernsjef i Norwegian.

I første kvartal 2023 hadde Norwegian 3,8 millioner passasjerer sammenlignet med 2,2 millioner passasjerer i første kvartal 2022. Kapasiteten (ASK) var på 6,0 milliarder setekilometer, mens passasjertrafikken (RPK) var på 4,9 milliarder setekilometer. Produksjonen var 13 prosent lavere enn i det foregående kvartalet, noe som skyldes tilpasning av kapasiteten til lavsesongen. Fyllingsgraden var likevel på 80,9 prosent. Det viser at kapasiteten har vært godt tilpasset den lavere etterspørselen i vintersesongen.

Høy regularitet til tross for vintervær

Norwegian ble i 2022 kåret til Nordens mest punktlige flyselskap, og den positive trenden fortsetter i første kvartal 2023 til tross for krevende værforhold og streiker blant flygeledere i Frankrike. Andelen avganger innen 15 minutter etter ordinær tid var i første kvartal på 83,5 prosent, mens regulariteten, antall gjennomførte flyvninger, var på 99,4 prosent.

Godt posisjonert for historisk sterk sommer

– Vi har jobbet med å forbedre kundeopplevelsen på Oslo lufthavn Gardermoen, hvor vi har tatt imot 150 nye kolleger i våre nyopprettede kundefunksjoner ved innsjekking, ombordstigning og ankomst. Vi er dermed godt forberedt, både på bakken og i luften, til å ønske alle passasjerer velkommen i det jeg tror vil bli den sterkeste sommeren i Norwegians historie, sier Karlsen.

Norwegian har i vinter fornyet fordelsprogrammet Norwegian Reward med nye fordeler for alle medlemmer. Reisende som flyr ekstra ofte får nå enda flere fordeler å velge mellom. De nye fordelene vil gjøre det enda mer attraktivt for et voksende antall forretningsreisende å velge Norwegian som sitt foretrukne flyselskap. Norwegians fordelsprogram ble nylig kåret til flybransjens beste fordelsprogram i Europa og Afrika under prestisjetunge Freddie Awards.

Ser frem mot et sterkt 2023 og en bærekraftig fremtid

Norwegian ønsker å ta en ledende rolle i omstillingen til en mer bærekraftig luftfart. I tillegg til flåtefornyelse spiller bærekraftig flydrivstoff en sentral rolle i å sikre at flyselskapet når bærekraftsmålene. I april kunngjorde Norwegian at selskapet inngår et strategisk partnerskap med Norsk e-Fuel for å bygge verdens første fullskala produksjonsanlegg for elektrodrivstoff i Mosjøen i Nord-Norge. Anlegget vil produsere bærekraftig flydrivstoff. Partnerskapet er en viktig milepæl på vei mot Norwegians mål om utslippskutt på 45 prosent innen 2030. I tillegg vil Norwegian investere mer enn 50 millioner kroner i en minoritetsandel i selskapet.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*