Konsernsjeef Helge Leiro Baastad i Gjensidige legger frem tall for skader som følge av ekstremvær(Foto: Gjensidige)

Ekstremvær i alpene førte til at Tour de Skis fjerde dag i Oberstorf ble avlyst onsdag. Fjoråret er blant de ti dyreste uværsårene i Norge ifølge beregninger utført av forsikringsselskapet Gjensidige. Statistikken for 2017 strekker seg tilbake til 1980. Syv av plassene på topp ti-listen ligger etter år 2000.Den dyreste hendelsen ifjor var høstflommen som rammet Rogaland og Agder-fylkene i september/oktober. Flommen førte til nærmere 3000 skademeldinger på bolig og innbo, og kostnadene vil antagelig overstige 400 millioner kroner. I tillegg kommer en rekke skader på biler, båter, veier og dyrkbar mark.

De andre større hendelsene i 2017 var stormen Ylva, som rammet Nord-Norge, og juli-flommen i Sogn og Fjordane. Mot slutten av året rammet stormen «Birk» Vestlandet og utløste skader for rundt 20 millioner kroner.

-Året som gikk er en ny bekreftelse på at vi bør øke beredskapen mot flom og kraftig nedbør, sier konsernsjef Helge Leiro Baastad i Gjensidige til Nordens Nyheter.

Villere vær

-Noe av årsaken til at erstatningskostnadene er større nå enn på 80-tallet er at vi blir stadig flere mennesker i landet, og at vi eier stadig større verdier som skal erstattes. Men vi er mer og mer overbevist om at utviklingen også har sammenheng med at været blir villere, sier Baastad.

Han viser til styrtregnet i Oslo-området i 2016 som et eksempel på uvanlige værhendelser. En halvtimes regnskyll førte til oversvømte kjellere og skader som antagelig oversteg 600 millioner kroner.

-Regnværet kom så brått og var så intenst at folk ikke rakk å komme seg under tak. Vi erstattet mer enn 60 mobiltelefoner etter den hendelsen, sier Baastad.

Dyre stormer

Det dyreste uværsåret i moderne tid var 2011, da vinterstormene Dagmar og Berit forårsaket mer enn 25.000 skader. Erstatninger knyttet til uvær det året beløp seg til 2,8 milliarder kroner i dagens pengeverdi. På andreplass kommer 1992, med skader for 2,2 milliarder 2017-kroner. Også da var det storm og stormflo som utløste de fleste skadene. Det tredje verste uværsåret så langt var 2015, da stormene kom på rekke og rad året igjennom.

De 5 verste uværs-årene siden 1980 Kostnader i 2017-kroner.

2011 2,8 mrd Storm (Dagmar og Berit)
1992 2,15 mrd Storm (Nyttårsstormen)
2015 1,85 mrd. Flom og Storm (Nina, Ole, Petra, Roar og Synne)
1995 1,6 mrd. Flom (Vesleofsen)
2013 1,2 mrd. Flom, Storm og Skred (Hilde, Ivar og Kyrre, m.m.)
Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskap notert på Oslo Børs. Vi har om lag 4.000 medarbeidere og tilbyr skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbyr vi også bank, pensjon og sparing. Driftsinntektene var 25 milliarder kroner i 2016, mens forvaltningskapitalen utgjorde 136 milliarder kroner, skriver Mynewsdesk.

Ekstremvær i Norge kostet en milliard kroner viser tall fra Gjensidige(Foto: Mynewsdesk)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*