JormaOllila  er styreleder  i RoyalDutchShell som kjøper BG Group (Foto: Nokia)
JormaOllila er styreleder i RoyalDutchShell som kjøper BG Group (Foto: Nokia)

Oljefondet tjener ti milliarder på salget av sine aksjer i BG Group til Shell, som dermed   blir størst på London-børsen.  Ifølge avisa City AM innebærer oppkjøpet at BG-sjef Helge Lund er ferdig i selskapet, skriver NTB. Oljefondet har aksjer for nærmere femti milliarder kroner i Shell og britiske BG Group. Dermed er oljefondet og det amerikanske investeringsselskapet BlackRock, to av de største aktørene bak oppkjøpet. Norges Banks Investment Management og BlackRock er største eier i BG Group med nærmere ti prosent av aksjene. Med denne transaksjonen er Oslo blitt et internasjonalt finanssentrum ,skriver Nordens Nyheter.

Global finansaktør

Tidligere konsernsjef i Nokia Jorma Ollila er fortsatt styreleder i Royal Dutch Shell, som nå kjøper olje og gass-selskapet BG Group, med betydelig engasjement på norsk kontinentalsokkel, skriver Nordens Nyheter. Oljefondet i Oslo har aksjer for 32,5 milliarder kroner i Royal Dutch Shell og for 17,3 milliarder kroner i BG Group, ifølge Norges Banks beholdningsstatistikk. Oljefondet eier 2,02 prosent av Shell og 5 prosent av BG Group. Black Rock og Oljefondet er tilsammen nest største eier i Royal Dutch Shell med 7 prosent av aksjene. Nederlandske NNCIGE NV er største aksjonær med 43,3 prosent. Norges Banks Investment Management og deres investeringspartner iUSA ,   BlackRock, er største eier i BG Group med nær ti prosent av aksjene. Norges bank er størst med 5,02 mens Blackrock har 4,91 prosent.  Norges Bank  tjene altså  åtte milliarder  kroner på salget  av   aksjene i BG Group til Shell.

Tirsdag ble det kjent at Shell kjøper BG Group for 47 milliarder pund, tilsvarende 531 milliarder kroner. Det er 50 prosent over markedsverdi. Den tidligere Statoil-sjefen ble administrerende direktør i BG Group i februar i år. Oljefondet og amerikanske BlackRock tjener en meget betydelig sum på oppkjøpet dersom man velger å selge aksjene til Royal Dutch Shell, skriver Nordens Nyheter. Ironisk nok er det Jorma Ollila som fjerner Helge Lund, som også har sittet i Nokias styre.

Hollender blir ny sjef

Ifølge avisen City AM betyr oppkjøpet slutten for Helge Lund i BG Group. Shell-sjef Ben van Beurden lede det nye selskapet, ifølge avisen. Jorma Ollila er altså fortsatt styreleder i Shell, mens svensken Carl-Henric Svanberg, styreleder i Volvo , også er styreleder i det  britiske  oljeselskapet British Petroleum(BP)

– Overgangen vil ta tid å gjennomføre. I den perioden vil jeg og mitt team ivareta våre forpliktelser overfor selskapet og aksjonærene, skriver Helge Lund i en pressemelding.

– BGs styre er fortsatt trygge på selskapets langtidsutsikter under Helge Lunds lederskap, sier styreleder Andrew Gould ifølge NTB.

Får fire hundre millioner

Helge Lund sluttet i Statoil ifjor høst og begynte i BG Group 9. februar i år. Shell har lagt inn bud på det britiske olje- og gasselskapet, og aksjonærene(Oljefondet) får en budpremie på 50 prosent. Dagens Næringsliv skriver at toppsjefen Helge Lund i BG Group,  også har grunn til å juble. Han kan få opptil 395 millioner kroner når selskapet selges. Shell og BG Group øker sitt olje og gassengasjement på norsk sokkel med nærmere 40 prosent etter oppkjøpet, skriver Nordens Nyheter.

Konsernsjef HelgeLund  i britiske BG  Group   har fått beskjed  om  at han må  gå av av styreleder  Jorma Ollila i Shell (Foto:Statoil)
Konsernsjef HelgeLund i britiske BG Group har fått beskjed om at han må gå av av styreleder Jorma Ollila i Shell (Foto:Statoil)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*