NATO Secretary General Jens Stoltenberg møtte Ukraina President Volodymyr Zelenskyy før jul(Foto: NATO/OTAN)

Mulig at Jens Stoltenberg passer på bankplassen, men han burde selv ha forstått at det ikke var hans plass, skriver Nordens Nyheter i en debattartikkel mandag.  Diskusjonen blant enkelte økonomer om at Norges Bank var umusikalsk når den hevet styringsrenten når vanlige folk sliter med strømpriser og frykt for jobb og økonomi, illustrerer problemet med habilitet. Øystein Olsen satte opp renten, vel vitende om at statsministeren nok hadde ønsket noe annet. Han kunne også ha ventet uten at noen ville kritisert ham for å hjelpe regjeringen. Det kunne Stoltenberg ikke ha gjort. Bare det at spørsmålet om habilitet vil kunne reises, er nok til å la den utnevnelsen ligge.

Visesentralbanksjef Ida Wolden Bache er en bedre kvalifisert kandidat til sentralbanksjef rollen. Dessuten er hun kvinne.  Når det gjelder sentralbanksjefens funksjon som styreleder for Oljefondet, er Stoltenberg kanskje mer vant til å håndtere «verden». Det viktige er at dersom Oljefondet trenger en Stoltenberg for å styre Nikolai Tangen, da ser man for seg et oljefond som skal utvikle seg i politisk retning, dvs ta mer politiske hensyn i fordelingen av porteføljen, slik nettop statsminister Støre har antydet. Det er ikke diskutert tilstrekkelig politisk.  Mange mener det vil være uheldig. Derfor trenger vi ikke nødvendigvis styreformannen Stoltenbergs erfaringer på det området.  Han søker på feil jobb, og er feil kandidat. 

Hvem startet Oljefondet ?

Det var Syse-regjeringen(Høyre) som kom med forslaget da Stortinget vedtok å opprette oljefondet i 1990. Etter flere år med motstand i Finansdepartementet, drev Høyres finansminister Arne Skauge gjennom et lovforslag som ble vedtatt med Aps støtte i Stortinget. Både Høyre og Ap var de første årene mot å innføre etiske retningslinjer for fondet. Etter kritisk søkelys på fondets investeringer, snudde politikerne. Bondevik II -regjeringen, der Høyre var med, fremmet forslaget om etiske retningslinjer som ble vedtatt i Stortinget i 2004. Høyre var ikke mot oljefondet, skriver Nordens Nyheter i en helgekommentar.

Jens Stoltenberg drøftet tidlig forholdet mellom statlig og privat kapital med LO-leder Yngve Haagensen og tidligere konsernsjef Harald Norvik i Statoil. På denne tiden var Jens Stoltenberg Norges nærings- og energiminister ifølge boka « Jens Stoltenberg. Min historie». Harald Norvik, som har sittet i styret i det amerikanske oljeselskapet Philips, var den politikeren som fikk ideen til Volvo-avtalen da han var statsekretær og personlig sekretær til tidligere statsminister Odvar Nordli,

Den nye sentralbanksjefen i Norges Bank bør ha en finansanalytikers legning og være siviløkonom av utdanning. Stoltenberg skriver i sin bok at Norvik, Haagensen og LO fikk Arbeiderpartiet med på å åpne for et samarbeid mellom statlig og privat kapital i næringslivet.

En kvinne på toppen

Ida Wolden Bache ble valgt inn som visesentralbanksjef i Norges Bank våren 2020. Hun kom fra stillingen som avdelingsdirektør i Pengepolitisk avdeling, og har stadig steget i gradene siden hun entret sentralbankens lønningsliste som forskningsassistent i 1998. Samfunnsøkonomen er medlem av bankens hovedstyre, og flere eksperter holder en knapp på Wolden Bache som den som overtar etter Øystein Olsen når han forsvinner i februar neste år. Bache er formelt ikke godkjent siviløkonom men har en dektorgrad j samfunnsøkonomi og er utdannet ved London School of Economics. Hun blir ny sentralbanksjef og den første kvinnelige sentralbanksjefen i Norge. Dersom ikke Jens Stoltenberg mot formodning velges som sentralbanksjef.

Jens Stoltenber er velkvalifisert nok til å bli ny norsk sentralbanksjef. Han har vært en dyktig politiker og diplomat, som ville være godt kvalifisert til å bli sjef for Norges Bank. Men han er ikke finansanalytiker eller markedsøkonom, og er av den «statskapitalistiske skolen på sosialøkonomisk institutt.

Arbeiderpartiet kan redde sin sjel ved å si nei til at dyktige Jens blir sjef for den norske sentralbanken. Dette vil være nepotisme på sitt aller verste og støte viktige velgerskarer bort. Jens og Jonas fikk etablert delelinjeavtalen med Russland som det står stor respekt av. Norge og kanskje FN behøver Jens Stotenberg til andre viktige oppgaver når han nå slutter som generalsekretær i NATO.

Den beste kandidaten

Trond Grande er ansvarlig for administrasjonsområdet i NBIM i Norges Bank. Han er også nestleder for forvaltningen av fondet og den daglige driften og utviklingen av Norges Bank Investment Management. Grande ble utnevnt til administrasjonsdirektør og nestleder 6. oktober 2020. Han hadde stillingen som nestleder fra februar 2011. Fra april samme år og fram til utgangen av 2017 hadde han også tittelen administrasjonssjef. Fra 1. oktober 2014 til 1. januar 2016 hadde Grande i tillegg det daglige ansvaret for eiendomsinvesteringsområdet i fondet. Grande startet i Norges Bank Investment Management i november 2007 som Global Head of Risk Management og fylte senere også rollen som Deputy Chief Operating Officer. Han tiltrådte som Chief Risk Officer i oktober 2009. Han har rett erfaring når det gjelder finansnalayse og markedsøkonomi. Grande har tidligere jobbet 11 år i Storebrand Kapitalforvaltning, blant annet som Senior Vice President Finance og Senior Vice President Financial Risk Management. Han er siviløkonom fra Norges Handelshøyskole og ESADE i Barcelona, med spesialisering innen internasjonal ledelse. Han har også en MBA i finans fra Norges Handelshøyskole.

Hvem blir ny sjef

Statsminister Jonas Gahr Støre kan neppe gå inn for Jens Stolteberg som ny sjef i Norges Bank. Han har også allerede ærklært seg som inhabil. Vi tror at Trond Grande, ansvarlig for administrasjonsområdet i NBIM i Norges Bank og nestleder for forvaltningen av fondet og den daglige driften og utviklingen av Norges Bank Investment Management også kan være rett kandidat. Ida Wolden Bache, som ble valgt inn som visesentralbanksjef i Norges Bank våren 2020 er kanskje likevel førstekandidat. Hun kom fra stillingen som avdelingsdirektør i Pengepolitisk avdeling, og vil etter ekspertenes mening bli ansatt som ny sentralbanksjef i Norge. Et alternativ er at Norges Bank deles og at Nicolai Tangen leder Oljefondet, som en del av Norges Bank foretaksinvesteringer, skriver Nordens Nyheter i sin første kommentar i det nye året. Jens Stoltenberg burde få en internasjonal rådgiverjobb i FN`s regi der han skal bidra til internasjonal fred.

Neste sentralbanksjef heter kanskje Ida Wolden Bache ?( Foto: Vidar Ruud/ Kapital)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*