Tidligere finansminister Anders Borg(Foto: Facebook/Regeringen.se)

Det internasjonale pengefondet bekrefter at verdensøkonomiens vekst stuper. IMF skriver at Norge og Sverige får den største arbeidsløsheten i Nord-Europa ifølge årsrapporten. Nordens Nyheter skriver i en analyse at dette har sammenheng med at Norge og Sverige hadde den sterkeste økonomiske veksten i Europa. Tidligere finansminister Anders Borg i den forrige borgerlige regjeringen tror at de største bedriftene klarer seg, mens det vil bli økende arbeidsløshet blant små og mellomstore bedrifter. Borg frykter en arbeidsløshet på 15 prosent i Sverige i et intervju med svensk TV 4. IMF-rapporten frykter en arbeidsløshet i Norge på 13 prosent, etter en nedgang for norsk økonomi med en tilsvarende prosentenhet, ifølge IMF.

Den svenske statsgjelden har ikke vært lavere siden 1977, og den norske regjeringen henter tre hundre milliarder kroner fra oljefondet for å støtte næringslivet. Det svenske statsbudsjettet som ble lagt frem onsdag 15. april, er etter forholdene ekspansivt.

Håp om ny vekst

Det tyske konsernet BASF, fant nylig et nytt oljefelt på norsk kontinentalsokkel, og tror på ny vekst for norsk oljeøkonomi. En ny oljeprisavtale mellom Saudi-Arabia, Russland og USA kan bringe prisen på olje opp mot femti dollars per fat igjen. Nylig fant det tyske konsernet BASF olje på norsk kontinentalsokkel, og en internasjonalavtale mellom USA, Russland og Saudi-arabia har løftet oljeprisen over tretti dolllars per fat igjen. Den svenske legen Nicklas Arnberg, professor i bakteorlogi, sier til SVT 1 at tar ett til to år før det er finnet en vaksine mot Covid19. Dette vil rrolig gjednopprette veksten i internasjonal økonomi. IMFs økonomer venter altså at Norge vil havne i en dyp resesjon med en nedgang i den økonomiske aktiviteten på 6,3 prosent nedgang i 2020. Arbeidsledigheten i 2020 vil havne på 13 prosent. Dette er den høyeste ledigheten av de nordiske landene – og verre enn Tyskland, Italia og Irland.

-Vi har tidligere vist til muligheten for et pandemiscenario i økonomiske diskusjoner, men ingen av oss har hatt en meningsfull forståelse av hvordan det ville se ut og hva det ville bety for økonomien skriver IMF i rapporten.

Tilbake til trettitallet

Ifølge IMFs analyser er verdensøkonomien på vei inn i en resesjon som bare kan sammenlignes med depresjonen på 1930-tallet. Koronaviruset har på kort tid spredt seg til alle land i verden.

-Dette er en krise som ingen andre, skriver IMF i forordet på årsrapporten, som ble lagt frem tirsdag.

Nitti milliarder borte

IMF frykter at coronakrisen kan koste verden over 90 tusen milliarder kroner i tapt økonomisk vekst. Men neste år ventes veksten å komme noe tilbake, skriver det internasjonale pengefondet(IMF) i sin årsrapport.

Melissa Hathaway, er en av den mest sentrale amerikanske kvinnen i styret i IMF(International Monetary Fund). Hun er president i Hathaway Global Strategies LLC, og driver strategisk rådgivning for offentlig og privat sektor i USA og Europa. Hun har tjenestegjort for to amerikanske presidentadministrasjoner, og ledet det nasjonale cybersecurity-initiativet under president George W. Bush og omfattende nasjonale cybersecurity-initiativet for president George W. Bush og ledet Cyberspace Policy Review under president Barack Obama.

Styremedlem Melissa Hathaway i International Monetary Fund(Foto:IMF)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*