Bob Diamond ledet Barclays frem til LIBOR-skandalen(Foto:The Sun)
Bob Diamond ledet Barclays frem til LIBOR-skandalen(Foto:The Sun)

BlackRock og Oljefondet er største eier i de britiske storbankene HSBC og Barclays Bank og har investert 52,2 milliarder kroner i fem største britiske bankene. Standard Chartered Bank og Barclays har falt mest det siste året, mens Lloyds Bank Group har steget på børsen med 43,8 prosent på ett år. Britenes største bank HSBC, der NBIM satser 23 milliarder viser uforandret aksjekurs det siste året. Professor ved Warwick Business School Professor Jon Rushman, tidligere bankmann i Barclays, forsker i dag på finansiell økonomi og har interessante synspunkter på britisk bankvesen.

Professor of Practice Jon Rushman sier at dersom Barclays Bank hadde trukket seg fra investment banking, hadde dødsklokkene ringt for ambisjonen om å være en global kraft i investment banking. Han sier at kanskje bare er som investeringsbank at en bank kan motta anerkjennelse fra allmenheten. Barclays kjøpte som kjent de amerikanske tilgangene i Lehman Brothers for ikke mer enn kostnaden av et datasenter da den amerikanske banken gikk konkurs. En stor amerikansk investmentbanking koloss gikk plutselig over ende.

Unngikk fallgruber

John Rushman sier at Barclays for det meste har unngått de verste fallgrubene under og etter finanskrisen . Ved å skaffe privat kapital privat, noen ganger ganske ukonvensjonelt, unngikk man å belaste britiske skattebetalere og statskassen, penger som har holdt holdt aksjonærenes interesser oppe og relativt intakt. Det har vært avgjørende for banken å holde seg unna alle former for politisk styring. Han sier at de som er i tvil om at dette var riktig , bør sammenligne resultatene i Barclays med resultater i Royal Bank of Scotland fra 2007 og frem til i dag.

Jukset med Libor

Rushman sier at regjeringens innflytelse over bankene likevel kommer i mange forskjellige former. Frustrasjon over overdådige lønn til senior ansatte og Barclays rolle i LIBOR -skandalen, førte til en uunngåelig endring av bankens ledelsen. Den nye ledergruppe har fra starten av snakket om viktigheten av globale investeringer. Vi snakker i dag om en enklere Barclays Bank, noe et britisk publikum har satt pris på. Aksjene Barclays ervervet fra Lehman Brothers er blant de mest lønnsomme i gruppen. Faktisk har det vært en kombinasjon av flaks og dyktighet som har gjort at banken har lykkes. Noen ledere forlot den delen av virksomheten kanskje har gjort en bedre jobb enn man trodde. Styret er selvsagt forpliktet til å gjøre det beste ut av «nye» Barclays Bank.

En viss skadefryd

Han sier at kommentarene omkring strategioppdateringen i Barclays Bank, ga en følelse av skadefryd som investeringsbankfolk kan få når de vandrer i ørkenen. Kanskje opinionen en vakker dag kommer på andre tanker om Bob Diamond , Barclays ‘tidligere administrerende direktør som har vært sterkt fokusert i britisk presse, og som fikk ansvaret for den såkalte rentemanipuleringen med LIBOR. Han sier at til tross for at man kan mislike en persons lederstil, bør britene være skeptiske til tendensen til å være komfortabel med det middelmådige, skriver professor of Practice at Warwick Business School Jon Rushman til slutt.

Britiske banker

HSBC er britenes største bank med en markedsverdi på omkring 122,4 pund. Det amerikanske investeringsselskapet BlackRock er største eier i HSBC , med 3,82 prosent. Norges Banks Investment Management, som er største aksjonær i BlackRock, har 2,02 prosent av HSBC. Dermed har BlackRock/NBIM tilsammen 5,84 proent i den britiske storbanken som største aksjonær. Oljefondet har investert tilsammen 25 milliarder i HSBC. Men også her dukker BlackRock og NBIM opp i kulissene. Oljefondet har 1,96 prosent i Barclays Bank, mens BlackRocke har 3,36 prosent. Sammen er altså BlackRock/NBIM størst også Barclays med 5,08 prosent. I Standard Chartered Bank er BlackRock og oljefondet tredje størst tilsammen, med 6,10 prosent. Her har Temasek Holding PLE Ltd 18 prosent som største eier. Aberdeen Asset Management eier 7,07 prosent på andre plass. Oljefondet har investert 6,2 milliarder kroner i denne banken. I Royal Bank of Scotland har NBIM invester en milliard kroner , men eier bare 0,06 prosent av Storbritannias krisebank, skriver Nordic News i en analyse med kilde i Norges Banks Investment Managements beholdingsverdier fra 2013. Dermed er oljefondet blitt en betydelig aktør på de internasjonale finansmarkedene sammen med sin amerikanske partner BlackRock.

Professor John Rushman har jobbet i Barclays Bank(Foto:WBS)
Professor John Rushman har jobbet i Barclays Bank(Foto:WBS)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*