35 fotografert på Edwards Air Force Base i California(Foto: N.P. Tanderø)-e

Halvparten av de inntil 52 F-35-flyene Norge skal kjøpe, skal stå på høy beredskap for Nato. Det er nesten dobbelt så mange som Stortinget har gått inn for. Nordens Nyheter har i flere kommentarer gått inn for at Norge kjøper 10-15 jagerfly av typen Gripen til beredskap i Norge og Sverige.

Allerede på Natos forsvarsministermøte i juni i fjor skrev daværende forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) under på alliansens krav om at Norge til enhver tid skal ha to skvadroner, altså 26 fly, klare til innsats på maksimalt 30 dager, skriver Klassekampen.

Avisen har fått tilgang til dokumentet «Nato Capability Targets», som lister opp detaljerte krav til Norges ulike potensielle bidrag til Nato. Derfor mener Nordic News at man i tillegg til avtalen med NATO bør kjøpe et antall svenske jagerfly av typen Gripen med tanke på nærforsvaret av Norge og Sverige.

Da Stortinget vedtok å kjøpe inntil 52 nye kampfly i juni 2009, sto det i forslaget fra den rødgrønne regjeringen at «det skal kunne stilles bidrag med multirollekampfly av skvadronstørrelse i henhold til Natos styrkemål».

Seks fly er ankommet
En skvadron er normalt bestående av 12 fly. Stortinget har senere gjentatt formuleringen flere ganger, senest i 2016.

Norge har så langt tatt imot seks kampfly og vil fortsette å ta imot leveringer av tre fly to ganger i året frem til 2024. Fra 2025 krever Nato å ha 26 norske kampfly stående på det høyeste beredskapsnivået, med maksimalt 30 dager responstid, ifølge Klassekampen.

Nordens Nyheter har i flere kommentarer skrevet at norske oljepenger bør investeres i Ssvenske Saab AB, samtidig som det norske forvaret kjøper et antall av Gripen NG som kan lande på motorveier i Norden og skjules under store nett. Public Affairs director Joe Della Vedova i Joint Strike Fighter Program Office, sa til Nordens Nyheter at alle testprogrammer omkring jagerflyet F-35 ikke ville være fullført før 2016-2018.

Gripen er god økonomi

Forsvarsanalytiker, major John Berg skriver i Aftenposten 12. juni at at vi kan redde et balansert forsvar ved å kutte i antall amerikanske F-35 med 12-24 fly. Han skriver videre at regjering og Storting viker unna og ikke en eneste lederskribent lederskribent eller kommentator i norsk presse har hittil beskrevet situasjonen som den er, skriver John Berg i en debattartikkel. Vi minner om at Nordens Nyheter fyller 30 år i 2019, og at John Berg har sluppet til med sine synspunkter i vår avis en rekke ganger. John Berg har rett når han vil redusere antall amerikanske jagerfly med 24 fly. Men han burde legge til at vi i tillegg burde kjøpe 10-20 svenske jagerfly av typen Gripen Next Generation.

Gripen NG (Foto: Saabgroup.com)

Denne artikkelen har 1 kommentar

  1. Nils Petter Tanderø

    Nordens Nyheters redaksjon henviser til dagens innligg i Aftenposten med tittelen «Forsvarspolitikk utenom bøygen». Her kritiserer forsvarsanalytiker John Berg(major) norsk pressse for å være ukritisk. Han vil kutte antall amerikanske jagerfly av typen F-35 med 24 fly(av totalt 52) for å spae penger. USA`s flyvåpen hevder at F-35 kostere 50.000 dollars per flytime, synkende til 35.000 dollars. Norge hevder ifølge John Berg at kostnaden er 110.000 kroner per flytime. Major John Berg vet at Nordic News har kritisert dette misforholdet. En uavhengig norsk(nordisk)avis som forøvrig fyller 30 år neste år. Med vennlig hilsen Nils Petter Tanderø, co/edito Nordens Nyheter.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*