Den tyske næringsminister(vise statsmisnister) Robert Habeck var på hastebesøk i Oslo 16. mars( Foto: Bundeskanzleramt)

Når man leter etter alternativer til russiske gassforsyninger, tenker man på Norge. Statsminister Jonas Gahr Störe talte i det tyske kanselliet onsdag. I lys av Russlands aggresjon mot Ukraina, og slutten på rørledningsprosjektet Nord Stream 2. Krigen reiser imidlertid spørsmålet om alternativer til gassforsyninger fra Russland. Kansler Olaf Scholz (SPD) tok imot den norske statsministeren Jonas Gahr Störe 19. januar. Equinor er Europas nest største gassleverandør etter Gazprom og den tyske vise statsministeren besøkte Oslo 16. mars 2022. Ved et avbrudd i den russiske forsyningen av gass og olje til Tyskland, ville ikke tyskernes gassleverandør, Norge, klare å tette gapet.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre deltok i en panelsamtale under et besøk i Berlin onsdag 19. januar kl. 10.30-11.30 om dekarbonisering av tysk industri: Hva trengs, og kan en fossil energieksportør som Norge være en del av løsningen? Hva betyr grenseoverskridende samarbeid for å nå den «grønne null», spør Tysk-norsk Handelskammer. President Vladimir Putin er etter det Nordens Nyheter erfarer, interessert i hva Norge og Tyskland kommer frem til når det gjelder salg av gass.

Tyskland henter i dag mer enn halvparten av sin naturgassimport fra Russland. Russlands president Vladimir Putin har altså et maktmiddel i sine hender, men på den andre siden er Russland akutt avhengig av inntektene fra energivirksomheten. Norge på sin side leverer kun rundt halvparten av gassvolumet Russland leverer: Ifølge Equinor er andelen norsk naturgass i Tyskland mellom 20 og 25 prosent.

I lys av Russlands aggresjon mot Ukraina, drøfter man spørsmålet om alternativer til gassforsyninger fra Russland.

Kansler Olaf Scholz (SPD) tok imot den norske statsministeren Jonas Gahr Störe til diskusjon og middag i kanselliet denne onsdagen. Norges Equinor er Europas nest største gassleverandør etter russiske Gazprom.

Ved et avbrudd i den russiske forsyningen av gass og olje til Tyskland, ville ikke den nest største tyske gassleverandøren, Norge, klare å tette gapet. «Vi leverer en tredjedel av Tysklands gassbehov, men vi kjører på full kapasitet,» sa Norges statsminister Jonas Gahr Störe tirsdag i ZDFs «heute journal». «Vi har ingen forbehold som vi kan erstatte andre ting med».

Störe skal etter planen for et innledende besøk hos kansler Olaf Scholz (SPD) onsdag. Et av budskapene hans til Scholz vil være at Norge, til tross for eksepsjonelt høye energipriser i landet sitt, ønsker å forbli en solid langsiktig gassleverandør til Tyskland, understreket han.

På grunn av konflikten med Moskva ba CDUs utenrikspolitiske ekspert Jürgen Hardt nylig om en reduksjon i tysk etterspørsel etter russiske naturgassforsyninger. «Jeg tror det er umulig å forbli svært avhengig av gassforsyninger fra Russland hvis Russland er en så viktig partner under internasjonal lov,» sa han til RBB Inforadio. Nå er det klart at rørledningen Nord Stream 2 Østersjøen blir nedlagt etter konkurs

Norge kan være et alternativ

Det er vår tids store energispørsmål: Hvordan tetter vi gapet mellom våre høye klimaambisjoner og dagens situasjon? Hvordan oppnår vi netto-nullutslipp uten å sette arbeidsplasser, konkurranseevne og balanse i fare?
Både Tyskland og Norge har fått nye regjeringer, begge med høye ambisjoner på områdene klima, energi og grønn omstilling. Gode ​​forutsetninger for å få fart på grenseoverskridende energisamarbeid. Det er store muligheter innen områdene hydrogen, fornybar energi og batteriteknologi. I tillegg tilbyr Norge løsninger for restutslipp fra sektorer som er vanskelige å redusere. Den tyske kansleren er også sosialdemokrat og vil gjerne samarbeide med statsminister Jonas Gahr Støre. På Jens Stoltenbergs fødselsdag 16. mars tok statsminister Jonas Gahr Støre imot den tyske næringsministeren Robert Habeck.

Russerne fulgte nøye med

Etter det Nordens Nyheter erfarer, fulgte russerne nøye med på hva som skjedde under den forrie tysk-norske konferansen. Etter Putins angrp på Ukraina, kan en av av straffetiltakene bli at Russland stenger gasskranene til Europa. Dermed ønsker tyskerne at statsminister Jonas Gahr Støre og Norge kan være redningenelge. for tyske og europeiske energikjøpere, om vi hadde hatt mere gass å selge. Norge er selvforsynt med naturgass og tjener gode penger på at prisen stiger. Statsminister Jonas Gahr Støre sier 16. mars at Norge vil gjøre alt for å øke gasseksporten til Tyskland og Europa

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*