Chairman in Juventus Andrea Agnelli( Foto: Juventus Fotball Club)

Kritikken har ikke latt vente på seg etter at internasjonale medier meldte om at flere europeiske storklubber angivelig er blitt enige om å gå sammen om en ny superliga ifølge TV 2.. Nordens Nyheter var tidlig ute med at NBIM hadde kjøpt aksjer i Juventus, nær kntyttet til FiatChrysler-konsernet. Bayern Münche, Borussia, Dortmund og Paris Saint-Germain er klubber som skal ha takket nei til å bli med i den nye superligaen, der Juventus’ styreformann, Andrea Agnelli, skal være viseformann ifølge TV 2.

Natt til mandag bekreftes det at AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid og Tottenham har signert en avtale om å bli med i den nye ligaen. I tillegg skal det komme inn ytterlig tre faste klubber.

– Vi vil hjelpe fotball på alle nivå til å ta sin rettmessige plass i verden. Fotball er den eneste globale sporten som har mer enn fire milliarder fans, og vårt ansvar som en stor klubb er å lytte til deres ønsker.

Juventus ønsker superliga

– Våre tolv klubber representerer milliarder av fans fra hele verden og har vunnet 99 europeiske trofeer. Vi har samlet oss i dette viktige øyeblikket slik at europeiske konkurranser kan bli endret for å sette spillet vi elsker på en bærekraftig kurs fremover, gjennom å virkelig øke solidariteten og gi fans og amatørspillere en jevn strøm av storkamper som vil fore deres lidenskap for spillet, samtidig som vi gir dem rollemodeller, sier Agnelli. Han deler rollen som viseformann i den nye Superligaen med Joe Glazer, som er styreformann i Manchester United.

Tjue klubber i den nye ligaen

Totalt skal det være 20 medlemsklubber i den nye superligaen – 15 av dem faste. Superligaen ønsker å arrangere sine kamper i midtuken, for at klubbene skal kunne delta i hjemlig liga i tillegg. Superligaen skal også følge en sluttspillmodell. Det bekrefter flere av klubbene, deriblant Liverpool på sine hjemmesider.

Der skriver klubben at de er blitt enige om å forme en europeisk superliga med «de andre ledende klubbene» i Europa. Klubben varsler videre at de vil komme tilbake med mer senere, og viser ellers til den offisielle uttalelsen.

Også Manchester United har lagt ut uttalelsen på sine nettsider.

Real Madrid-president Florentino Perez blir styreformann for den nye ligaen. Juventus og Borussia Dortmund går tilsynelatende hver sin vei i spørsmålet om ny liga. Her spiller de gamle båndene mellom Fiat-familien og Norge en viktig rolle, skriver Nordens Nyheter.

Amerikansk storbank bak

Den amerikanske storbanken J. P. Morgan Chase står bak sponringen av den nye superligaen. De største eierne i J.P. Morgan er Black Rocks samarbeidspartnere. Amerkanske Vanguard Group er største eier med 7,54 prosent, SSgA Fund Management er nest størst med 4,44 prosent, Capital Research & Management har 2,65 prosent og en post på 2,44 prosent. Oljefondet hadde 1,35 prosent av aksjene i amerikanske BlackRock iht Norges Banks beholdningsverdier. For få pr siden var det statlige norske oljefondet en av de astore aksjnærene i investeringsselskapet BlackRock. Oljefondet har idag 29 033 452 187 aksjer i storbanken J P Morgan, med en eierandel på 0,88 prosent av banken som gir Nrge en tolvteplass på eierlistene til 4-traders.com. Dermed er fondet indirekte med på å støtte den nye europeiske superligaen der Juventus er medd, men hvor Borussia Dortdumd sier nei til deltagelse, skriver Nordens Nyheter.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*