Norges nye statsminister heter Jonas Gahr støre fra Arbeiderpartiet(Foto: Wikipedia)

Ap-leder Jonas Gahr Støre kan blir statsminister i en drømmeregjering med Ap, Sp og SV. Denne uken setter de tre partiene seg ned og sonderer mulighetene for et regjeringssamarbeid i Norge. Den eneste ministeren som trolig er klar er Anniken Huitfeldt som ny norsk utenriksminister, skriver Nordens Nyheter.

Norge står foran et regjeringsskifte. Valgdirektoratets prognose viste tidlig at det lå an til flertall for den rødgrønne blokken. Partiene Rødt og SV har hatt fremgang mens Høyre og Fremskrittspartiet ligger an til å bli valgets tapere i et valg der Miljøpartiet de Grønne( MDG) havnet under sperregrensen)gets tapere. Velgerne forstp tidlig at Miljøpartiets politikk er urealistisk og debatten om grenselinjen for områder klar for boring har ikke hatt betydning for valget. Tidligere olje og energiminister Tina Bru sa i valgdebatten at man ikke kan se bort fra at 200.000 ansatte i norsk oljeindustri ikke kunne miste jobben over valgnatten. Her er det liten forskjell melllom Jonas Gahr Støre og tidligere statsminister Ern Solberg.

Senterpartiet er en bremse

Men det er valgets seierherre Senterpartiet (Borgerlig parti i Sverige), som må sette seg ned med partieleder Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet. Støre og tidligere statsminister Jens Stoltenberg forhandlet frem delelinjeavtalen med Russland for noen år siden. Dengang var Stortenberg statsminister og Støre utenriksminister. Nå skal Jonas Gahr støre forhandle om ministerposter med de øvrige partiene og Anniken Huitfeldt fra Arbeiderpartiet er den eneste som er klar sdom ny norsk utenriksminister. Hvem skal bli ny finansminister, er det en post som Senterpartiet kan få ? Her må Jonas sette foten ned og kreve denne posten under forhandlingene, skriver Nordens Nyheter.

Senterpartiets leder Trygve SLagsvold Vedum( Foto: NRK/ Nptander)

Historisk valg for Rødt: Partiet lå godt over sperregrensen og det ville i i så fall være første gang de klarer å bryte gjennom speregrensen. Bjørnar Moxnes på Stortinget kan få med seg åtte partifeller når det nye Stortinget trer sammen i oktober. Vänsterpartiet i Sverige fikk medvind etter at de endret navn fra VäntersparteietKommuunisterna. Det interessante er at når Erna Solbergs borgerlige regjering nå forsvinner, går Sverige neste år trolig mot brakseier for en borgerlig allianse mellom Moderata Samlingspartiet og Sverigedemokratene(SD) til høsten. Det tegner ikke bra for samarbeidet mellom Norge og Sverige fra 2023.

Regjeringspartiene starter nå forhandlingene om ministerposter og Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil begge legge beslag på de viktigste ministerpostene. Arbeiderpartiet vil ha forsvarsministeren, olje og energiministeren og utenriksministeren. Senterpartiet vil ha en finger med i spillet når det gjelder finansministeren, men aksepterer at Anniken Huitfeldt blir ny norsk utenriksminister.

-Vi klarte det, sa Jonas Gahr Støre i Folkets Hus på valgnatten. Han la til at det nå blir vanlige folks tur i politikken.

Norges nye utenriksminister blir trolig Anniken Huitfeldt fra Arbeiderpartiet(Foto: Arbeiderpartiet)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*