Utenriksminister Annlena Baerbock talte på utenriksministermøtet i NATO-regi i Berlin lørdag(Foto: Tani)

Sverige og Finland i NATO vil medføre at de to landene får en sterkere innflytelse på forsvars-og sikkerhetspolitikken i Europa. Begge disse landene vil i motsetning til Norge, være medlem av både EU og NATO, og er dermed en del av et stadig sterkere EU på dette området, i samarbeid med NATO, skriver Nordens Nyheter i en debattartikkel etter at Aftonbladet bekrefter at Sverige søker medlemskap i NATO sammen med Finland.

I mange år har debatten gått høyt i Sverige og Finland om hvordan man best skal ivareta egen sikkerhet, og i hvilken grad NATO er en del av løsningen. For Norges del har nordisk sikkerhet være viktig, samtidig som den ulike tilnærmingen til NATO har lagt begrensninger på det sikkerhets- og forsvarspolitiske samarbeidet i Norden. De senere år har samarbeidet mellom Sveriges og Finlands og NATO gradvis økt. Alt dette har vært i Norges interesse, skriver Erik Heming i et debattinnlegg i Nordens Nyheter. 

Positivt for Norge

Når Sverige og Finland går inn i NATO, er det positivt for Norge, og det styrker det nordiske samarbeid og Nordens samlede sikkerhetspolitiske  innflytelse og samarbeid. Samtidig vil det medføre at de to landene får en sterkere innflytelse på forsvars-og sikkerhetspolitikken i Europa, fordi de begge, i motsetning til Norge, vil være både EU og NATO medlemmer, og en del av et stadig sterkere EU engasjement  på dette området, i nært samarbeid med NATO. Dermed er dette en «fjær i hatten» for generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO.

Tyrkia justerer kritikk

Sverige søker altså medlemsskap i NATO, etter lørdagens debatt i det svenske sosialdemokratiske partiet. Dermed følger man etter Finland, som også søker om medleskap i NATO. Tirsdag 17 og 18 mai møtes den finske presidenten og statsminister Sanna Marin den svenske statsministeren i Stockholm. Herfra sendes en felles søknad om medlemskap i NATO. Etter det Nordens Nyheter erfarer var Tykrias nei til svensk og finsk medlemskap i NATO , forsårsaket av frykt for terror i de nordiske landene fra PKK`s side. Denne politiske organisasjonen var inne i bildet under etterforskningen av mordet på tidligere statsminister på Olof Palme, skriver Nordens Nyheter i en kommentar. En talsmann for tyrkisk UD har senere dementert opplysningene om at man går mot svensk-finsk medlemskap i NATO, skriver Nordens Nyheter i sin kommentar.

Generalsekretær Jens Stoltenbereg svarte europeisk presse etter utenriksministermøtet i Berlin(Foto: NATO)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*