Jørgen Kildahl i E.ON`s Board of Management er favoritten til å bli ny konsernsjef i Statoil(Foto: E.ON)
Jørgen Kildahl i E.ON`s Board of Management er favoritten til å bli ny konsernsjef i Statoil(Foto: E.ON)

Statoils styre drøfter om den nye konsernsjefen skal hentes eksternt eller i eget selskap, som idag er Nordens største konsern. Politiske krefter i Norge og Tyskland ønsker en kandidat med erfaring fra internasjonalt næringsliv. Tre nordmenn med bred erfaring fra europeiske selskaper peker seg ut. Det er Jørgen Kildahl(51) i tyske E.ON, Trond Ø. Westlie(54) i danske Maersk Group og Øystein Løseth(58), som var konsernsjef i svenske Vattenfall. Dr. Johannes Teyssen, Europas mektigste energileder, styreformann i E.ON, ønsker seg Jørgen Kildahl(51) som ny konsernsjef i Statoil. Kildahl sitter i E.ON Board of Management og kjenner det europeiske distribusjonsselskapet Ruhrgas godt. Øystein Løseth, som  sitter i Statoils styre, er trolig for gammel til å bli ny Statoil-sjef. Trond Ø. Westlie i Mærsk Group er jokeren i dette trekløveret, skriver Nordens Nyheter

Neppe internt valg

Den danske headhunteren Tobias Petri skal finne Helge Lunds etterfølger til toppjobben i Skandinavias største selskap, Statoil. Petri er partner i det internasjonale headhunterkonsernet Spencer Stuart.Dagens Næringsliv vet at Tobias Petri i Spencer Stuart har sirklet inn fire interne kandidater, og har startet intervjuprosessen. Alle er medlemmer av konsernledelsen, og alle er menn: Konserndirektør for internasjonal undersøkelse og produksjon, Lars Christian Bacher (50), konserndirektør for strategi, John Knight (56), konserndirektør for undersøkelse og produksjon på norsk sokkel, Arne Sigve Nylund (54), og konserndirektør for finans, Torgrim Reitan (45).

Men eksperter Nordens Nyheter har snakket med sier at dersom en av disse var kandidater, hadde han allerede vært ansatt.

– Ansettelsen hadde sannsynligvis skjedd allerede dersom noen av de interne kandidatene hadde vært så åpenbare, sier analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken og tviler på Statoils interne sjefs-kandidater i en samtale med Dagens Næringsliv.

Her er de eksterne kandidatene

Nordens Nyheter vet at direktør Jørgen Kildahl(51) i det tyske energiselskapet E.ON er en ønsket kandidat. E.ON eier Ruhrgas, et viktig selskap når Norge blir en viktigere gassleverandør for Tyskland og Europa som følge av Ukraina-krisen. Tidligere Vattenfall-sjef Øystein Løseth, er neppe kandidat fordi han er medlem av Statoils styre. Vi presenterer her de tyngste medlemmene i Statoil-styret, som skal vurdere kandidatene på vegne av staten og selskapet.

Styreleder Svein Rennemo i Statoil, var administrerende direktør for Petrokjemidivisjonen i Statoil. Dette betyr at han forstår at Statoils nye sjef må kjenne de europeiske hovedmarkeene, slik som Jørgen Kildahl gjør. I perioden 1972–1982 var han analytiker og rådgiver i Norges Bank, OECD-sekretariatet i Paris og Finansdepartementet i Oslo. Han er på utkikk etter en nordmann med bred ledererfaring fra utlandet.

Grace Reksten Skaugen er nestleder i Statoils styre og i Orkla ASA. Hun er styremedlem i det svenske børsnoterte selskapet Investor AB og hun var direktør innen Corporate Finance i SEB Enskilda Securities i Oslo fra 1994 til 2002. Med erfaring fra «The Wallenberg Web» er hun orientert mot Europa og Tyskland og har bred forståelse for at den nye konsernsjefen må ha internasjonal erfaring fra energiselskaper og være ekstremt markedsorientert. Investor AB eier som kjent andeler i ABB, Astra Zeneca , Electrolux, Husquarna, SKF og andre internasjonale selskaper. Hun vil ha en  nordmann med  bred erfaring fra utlandet.

Mangeårig minister for Arbeiderpartiet , Bjørn Tore Godal( styremedlem i Statoil), har vært Norges ambassadør i Tyskland i mange år. Bjørn Tore Godal er det tredje styremedlemmet i Statoil med stor forståelse for at Tyskland er Norges viktigste gassmarked. Han har bred erfaring fra internasjonal energipolitikk og går trolig inn for en yngre nordmann med bred europeisk ledererfaring.

Dansk overraskelse

Jacob Stausholm, medlem av Statoils styre, har bred internasjonal erfaring som konserndirektør for strategi, finans og transformasjon i Maersk Line, verdens største container shipping selskap og en del av A.P. Moller – Maersk Group. Han var ansatt i Royal Dutch Shell i 19 år der han var finansdirektør for gruppens lete- og produksjonsvirksomhet i Asia og Stillehavet, under styreformann Jorma Ollila i Royal Dutch Shell. Han vet at finansdirektør Trond Ø. Westlie(55) i Maersk Group i 2010 (Group CFO og medlem av hovedstyret) er en tredjenorsk  kandidat til jobben som konsernsjef i Statoil.  Westlie kommer fra stillingen som konserndirektør og finansdirektør i Telenor-konsernet. Før det var han konserndirektør og finansdirektør i Aker Kværner ASA, og viseadministrerende direktør og finansdirektør i Aker Maritime ASA, og har  dermed bred erfaring fra offshore-bransjen.

Tette tyske bånd

Nordens Nyheter vet også at det er tette bånd mellom den tyske kansleren Angela Merkel og statsminister Erna Solberg, og det er stor forståelse for at Norge skal bli en enda viktigere gassleverandør i Europa. Dermed seiler Jørgen Kildahl i E. ON opp som favoritt. Hans eneste ulempe er alderen, noe som også taler imot Øystein Løseth(58), som også er styremedlem i Statoil, og dermed neppe aktuell. til stillingen som toppsjef i Statoil. Dermed er de to beste kandidatene med internasjonal erfaring for gamle, mens de interne kandidatene ikke har bred nok erfaring. Styreformann Svein Rennemo i Statoil har kort tid på seg. Nordens største industrikonsern må ansette en ny toppleder så snart som mulig i 2015, skriver Nordens Nyheter.

Finansdirektør Trond Ø. Westlie i den globale Mærsk-gruppen er jokeren blant de norske kandidatene til å bli ny sjef for Statoil(Foto. Maersk Group)
Finansdirektør Trond Ø. Westlie i den globale Mærsk-gruppen er jokeren blant de norske kandidatene til å bli ny sjef for Statoil(Foto. Maersk Group)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*