Utenriksminister Lars Løkke Rasmussen fotografert av Sten Brøgaard,

For partiene handler valgkamp om å vinne valg. At strategien overhodet ikke svarer på hvordan de skal lede landet de neste fire årene, spiller mindre rolle. Det avgjørende er om det fører til flere stemmer, skriver statsviter Gustav Bjørklund Larsen i tidsskriftet Agenda. Danmarks sosialdemokratiske statsminister har valgt å trekke inn sentrale borgerlige politikere i regjering som følge av krigen i Europa.

Den siste valgkampen er blitt kalt den verste noensinne. Alle partier har fått kritikk for mangelen på konkret politikk. Særlig ble det rettet kritikk mot sosialdemokratenes valgkamp, som i bunn og grunn ble redusert til ett ord: Magda. Danmark har fått en bred samlingsregjering, slik SVerige hadde det under andre verdenskrig.

Larsen skriver at tanken var å ha et presidentvalg mellom Magdalena Andersson og Ulf Kristersson. Om det var en god eller dårlig strategi, er det opp til noen andre å bedømme. Men det er et illustrerende eksempel. Vi ser at statsminister Mette Fredriksen(s) i Danmark har gått til det skritt å utnevne en samlingsregjering med mektige menn fra de borgerlige. Statsminister Jonas Gahr Støre(s) har inngått en lite heldig allianse med det norske Senterpartiet.

Danmarks nye utenriksminister var Folketingsmedlem for det nye borgerlige partiet Moderaterne i Sjællands Storkreds fra 19. maj 2022. Han var Folketingsmedlem uten folketingsgrupperne i Sjællands Storkreds, 1. januar 2021 – 18. maj 2022. Lars Løkke var utenriksminister fra 15. desember i år, etter å ha vært borgerlig statsminister, fra 28. juni 2015 til 27. juni 2019. Han var også Statsminister, fra 5. april 2009-3. oktober 2011, og formann for Venstre, 2009-2019, finansminister, 23. november 2007 til april 2009, samt statsminister, fra 28. juni 2015 til 27. juni 2019., og fra 5. april 2009-3. oktober 2011.
Han var også formand for Venstre, 2009-2019.

Vicestatsminister og forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen er også oppdratt i Venstre. Han har politikken i blodet som sønn av tidligere dansk statminister Uffe Elleman Jensen. Danmark har dermed valg en bredest mulig regjering med representanter i regjeringen både fra sosialdemokratisk side og fra den borgerlige side( les Høyre).

Den 13. desember ble det dannet en svensk samlingsregjering. Med sterk støtte i den omfattende folkeopinionen for Finlands sak i krigen, begynte regjeringen å sende militær bistand til Finland i samband med andrepet fra Sovjet-unionen. Den 17. januar 1940 ble det redegjort for bistandens omfang i riksdagen; en femtedel av Sveriges jagerfly var blitt sendt til Finland, 40 000 geværer, 42 millioner patroner med mere. Det ble også dannet et korps av frivillige, og totalt 8000 rakk å gå inn i krigen før den første vinterkrigen endte den 13. mars 1940. Ca. 40 svenske frivillige ble drept og 170 skadet i finsk tjeneste. Til tross for mangelen på formelle avtaler, hadde Finland forventet seg en militær allianse med Sverige, da svensk og finsk militære i mellomkrigstiden øvde sammen med en sovjetisk invasjon som scenario. Nå er Norden samlet i NATO og EU, bortsett fra Norge som står alene utenfor den europeiske unionen. Krigen i Ukraina har rammet Europa og det er nødvendig å tenke brede samlingsregjeringer i Norge og Sverige igjen. Den borgerlige svenske regjeringen har foreøpig trygg parlamentarisk grunn under føttene, mens statsminister Jonas Gahr Støre må ut av samarbeidet med det norske senterpartiet, som er klare EU-motstandere. Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtlands fremste oppgave som nyinnvalgt lokalpolitiker for Arbeiderpartiet er å arbeide for en ny norsk forlkeavstemning om medlmsskap i den europeiske unionen.


Forsvarsminister Jacib Elleman Jensen fotografert av Sten Brøgaard.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*