De sikkerhetspolitiske utfordringene i våre felles nærområder og videreutvikling av forsvarssamarbeidet  sto på agendaen når de nordiske forsvarsministerne møttes i Oslo 13.november. Norge har  formannskapet i NORDEFCO i 2018, og dette blir det siste forsvarsministermøtet i år under norsk ledelse. Onsdag møter de nordiske forsvarsministrene sine nordeuropeiske kolleger. Lederen for FNs  fredsoperasjoner, undergeneralsekretær Jean-Pierre Lacroix, deltar på møtet den 14. november og gi en  statusrapport om veien videre for FNs fredsoperasjoner under den pågående FN-reformen.

Forsvarsminister Peter Hultqvist sier til Nordens Nyheter i Oslo at den nye avtalen vil føre til et tettere nordisk og nordeuropeisk samarbeid frem mot 2025. Han sier at den svenske nøytraliteten ble forlatt i samband

med Sveriges medlemsskap i EU, man den svenske regjeringen ser seg fortsatt som et alliansefritt land.

-Er Sverige og Finland nærmere NATO med dagens utvidede avtale i Oslo ?

–Nei, Sverige og Finland er begge allianssefrie. Men vi har et trilateralt samarbeid med Finland og  USA, og hver av landene har et bilateralt samarbeid med USA omkring et sikkerhetspolitisk partnerskap.
Norges forsvarsminister Frank Bakke-Jensen sier til Nordens Nyheter at den nye avtalen om Nordic  Defence Cooperation Vison 2025 i praksis innebærer et tettere nordisk samarbied i solidaritetens navn.  Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist sier at man ikke lenger vil sitte rolig å se på aggresjon mot et annet nordisk eller baltisk land.

 Tirsdag 13. november gjennomførte de det et nordisk forsvarsministermøte med Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist og Norges forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, Danmarks  forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, Finlands forsvarsminister Jussi Niinistö, samt Islands  utenriksminister Guðlaugur Þór Þórðarson, Etter det nordiske forsvarsministermøtet var det et nordisk-baltisk forsvarsministermøte, skriver regjeringen i en pressemelding. Onsdag 14. november  møtes som nevnt de nordeuropeiske forsvarsministrene i det såkalte Northern Group-formatet, som  består av nordiske og baltiske land, samt Nederland, Polen, Storbritannia og Tyskland.

Bygger ned grenser

 De nordiske forsvarsministerne drøftet sikkerhetssituasjonen i våre nærområder,og prioriteter felles prosjekter for 2019. Flere av de nordiske landene stiller i disse dager med større styrkebidrag til

 NATO-øvelsen Trident Juncture. Arbeidet med å forenkle tilgangen til de andre landenes territorium og å bygge ned byråkratiske hindre vil stå på agendaen. De nordiske landene vil også signere en felles  visjon med en handlingsplan for det nordiske forsvarssamarbeidet.

 – Regjeringen å styrke Ffortsetter  å styrke forsvaret og har foreslått å øke forsvarsbudsjettet for 2019 med 4 milliardar kroner nominelt. Det er en økning på 7,3 prosent. Med en bevisst satsing på Forsvaret  ser regjeringen at mannskapane får mer trening og øvielse med meir tilgjengeleg materiell. Reaksjonsevnen blir  kortere, og evnen til å holde ut i en konfliktsituasjon aøker. Dette er i tråd med målsettingene våre og  viser at regjeringeb er til å stole på i forsvarspolitikken, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Forsvarsminister Fredrik Bakke-Jensen overtar i Norge(Foto: Regjeringen.no)

 

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*