Generalsekretær Jens Stoltenberg fotografert av AP`s Olivier Mathys.

Jens Stoltenberg ba innstendig Russland om å velge veien til fred da han åpnet krisemøtet med utenriksministerne i NATO fredag. Men NATO forbereder seg på at diplomatiet ikke lykkes og at Russland kan starte en ny krig i Europa.

USA støtter Ukraina og vil handle besluttsomt dersom Russland invaderer landet. Det forsikret den amerikanske lederen nok en gang i en telefonsamtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj nylig. Den 21. desember 2021 avga de nordiske forsvarsministrene en felles uttalelse om situasjonen i Ukraina. Ministrene er bekymret over Russlands handlinger i og rundt Ukraina og hvordan dette påvirker den generelle sikkerhetssituasjonen. De nordiske landene følger situasjonen nøye og uttrykker sin fulle støtte til Ukrainas territorielle integritet og suverenitet, skriver den svenske regjeringen på sine nettsider.. Her følger en felles uttalese fra de nordiske forsvarsministrene fra før jul:

Vi, de nordiske forsvarsministrene, følger den siste utviklingen i og rundt Ukraina med stor bekymring. Nylig russisk militær aktivitet, spesielt den eksepsjonelle militære oppbyggingen langs Ukrainas grenser, er en bekymringsfull utvikling, som kan ha en destabiliserende effekt på vårt felles sikkerhetsmiljø.

Åpenhet, å avstå fra bruk av militær makt og overholdelse av både bokstaven og ånden i OSSEs forpliktelser og prinsipper og Wien-dokumentet 2011 er avgjørende.

Sveriges forsvarsminsieter Peter Hultqvist( Foto: Kristian Pohl/ regeringskansliet)

Følger utviklingen

Vi fortsetter å følge situasjonen i og rundt Ukraina nøye. I 2019 etablerte det nordiske forsvarssamarbeidet (NORDEFCO) en krisekonsultasjonsmekanisme, som tilrettelegger for raske konsultasjoner om ethvert presserende spørsmål av felles interesse. Vi hadde nylig en ministerkonsultasjon for å diskutere den nåværende situasjonen nær Ukrainas grense, og vi vil fortsette å holde tett kontakt, skriver den svenske regjeringen på sine nettsider..

De nordiske landene fortsetter sin faste støtte til Ukrainas territorielle integritet, suverenitet og rett til å bestemme sin egen utenriks- og sikkerhetspolitiske kurs uten innblanding utenfra. Vi avviser forestillingen om innflytelsessfærer i Europa. Minsk-avtalene og den politiske dialogen er fortsatt grunnlaget for å løse konflikten i Øst-Ukraina.

Samarbeidsavtaler

Sverige og Finland har lignende sikkerhetspolitiske prinsipper. Begge land ønsker å utdype allerede omfattende samarbeid på forsvarsområdet. Sverige samarbeider med Finland både bilateralt og innenfor eksisterende multilaterale fora som det nordiske forsvarssamarbeidet Nordefco, EU, FN og NATO. Finland kjøpte nylig ca 50 amerikanske jagerfly av typen f-35, et jagerfly som det norske luftforsvaret nylig tok i bruk.

Nato innkalte nylig forsvarsministrene i NATO til hastemøte. USA og Russland møtes altså til sikkerhetssamtaler neste uke. Diplomatiet i EU og NATO jobber på høygir i denne betente konflikten i januar 2022, skriver Nils Petter Tanderø i en helgekommentar etter første uke i januar 2022.

Sverige og Finland har et tett forsvarssamarbeid. Anton Thorstensson/ Försvaksmakten

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*