Steve Ballmer eier fler aksjer enn Bill Gates i Microsoft(Foto:Wikipedia)
Steve Ballmer eier fler aksjer enn Bill Gates i Microsoft(Foto:Wikipedia)

 

Amerikanske BlackRock og Oljefondet, som er dets norske partner har omkring 300 millioner aksjer i Microsoft og eier tilsammen 3,22 prosent av det amerikanske IT-selskapet selskapet. Tidligere konsernsjef Steve Ballmer har den største personlig eierandelen i Microsoft med 333 millioner aksjer som tilsvarer 4 prosent, skriver Financial Times. Men selskapets største eiere er altså preget av såkalte institusjonelle investorer og fond. Det amerikanske fondet The Vanguard Group er største aksjonær i Microsoft med 4,51 prosent av aksjene.

BlackRock er femte største institusjonelle eier i Microsoft med 2,51 prosent, mens Norges Bank har aksjer for 13, 5 milliarder i Microsoft, med en beskjeden eierandel på 0,71 prosent ifølge Norges Banks tall fra 2013. Bill Gates er for første gang i Microsofts 39-årige historie ikke lenger største enkeltaksjonær eller primærinnsider. Etter en fastlagt plan har filantropen og verdens rikeste mann Bill Gates det siste tiåret solgt seg ned med 80 millioner aksjer hvert år.

Nylig solgte han nærmere 8 millioner aksjer og eier nå 330 millioner aksjer i selskapet han startet sammen med Paul Allen i 1975, viser rapporter i USAs finanstilsyn som Financial Times har fått tilgang til. Bill Gates overlot jobben som konsernsjef til Ballmer i 2000, men han har har beholdt vervet som styreleder i programvaregiganten. Ballmer er nå styremedlem etter at han i februar ga stafettpinnen videre til den nye konsernsjefen Satya Nadella. Ifølge Bloombergs ferske liste over verdens rikeste er Bill Gates god for minst 78,6 milliarder dollar. Dersom medgründeren fortsetter nedsalget i samme tempo vil han ha solgt alle sine Microsoft-aksjer høsten 2018, ifølge beregninger gjort av Computerworld i USA.

Kjøper Nokia Mobile

Etter avbrutte forhandlinger i juni, ble Nokia og Microsoft enige i en avtale, som gir Microsoft en økt satsing på smarttelefoner, og spesielt på Microsofts Windows Phone 8. Microsoft-sjef Steve Ballmer sa i 2013 at avtalen er «et modig steg inn i fremtiden», og at avtalen skulle gjennomføres i 2014. Selskapene håper Nokia og Microsoft skal stå sterkere i smarttelefonmarkedet med denne avtalen.

– Microsoft vil være i stand til å tilby sine tjenester til langt flere mennesker over hele verden. Nokia får sjansen til å danne grunnlaget for Windows Phone, sier selskapene i en felles medieuttalelse, ifølge nyhetsbyrået AP. I tillegg til at Microsoft nå trolig sikrer seg rettighetene til Nokias fysiske utforming av telefoner, får de også med patenter, salgs- og markedsføringsavdelinger og produksjonsfabrikker. Totalt vil 32.000 Nokia-ansatte blir flyttet over til Microsoft, skriver Nordic News.

Bill Gates selger seg ut av Microsoft(Foto:Microsoft)
Bill Gates selger seg ut av Microsoft(Foto:Microsoft)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*