Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier at det skal holdes valg i landet 14. mai i år, en måned tidligere enn planlagt. Dagens nei til svensk medlemskap i NATO er således et utspill i hans kommende valgkamp. Dermed er ikke det siste ordet sagt i kampen om finsk og svenske meddlemsakp i NATO.

Beslutningen om valg 14. mai er ikke offisielt bekreftet. Erdogan sier han vil bekrefte planene 10. mars, ifølge regjeringens offiselle avis Resmi Gazete. Planen var først at det skal holdes både president- og parlamentsvalg 18. juni.

Skyhøy inflasjon

Skyhøy inflasjon i Tyrkia og fallende oppslutning rundt Erdogan kan styrke den tyrkiske opposisjonen, som håper å sette punktum for hans mange år i tyrkisk politikk på valgdagen 14. mai.

Men opposisjonspartiene er uenige om mye, og de har ennå ikke klart å samle seg om en presidentkandidat. At valget er framskyndet, gir dem enda dårligere tid til å koordinere innsatsen i valgkampen. Dersom parlamentet skal avgjøre i et tidlig valg, kreves 360 medlemmer. Erdogans allierte partier i parlamentet har 334 parlamentsmedlemmer, skriver NrK.

Styrer valget selv

President Erdoğan kan også selv bestemme om han vil fornye valget ved å anvende grunnlovens artikkel 116. Da vil valget bli kunngjort gjennom regjeringens ofisielle avis Resmi Gazete. Sveriges Televisions korrespontent i Tyrkia sa i Rappaart mandag kveld at Erdogans utspill mot Sverige er en valgkampstart for hans del. Den svenske regjeringen tror fortsatt at salg av førte jagerfly av typen F-16( eldre meodell enn F-35) vil kunne myke opp den tyrkiske regjeringen uansett hvem som vinner valget i Tyrkia, skriver Nordens Nyheter i en kommentar mandag.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*