Tirsdag (23.05.2023) deltok NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på et møte mellom EUs forsvarsministre i Brussel. Onsdag seilte verdens største hangarskip, USS Gerhard R. Ford inn Oslo-fjorden for et fire dagers besøk.

Stoltenberg ba om enda tettere samarbeid mellom NATO og EU for å øke produksjonen av ammunisjon og forsvarsutstyr, både for å støtte Ukraina og for å fylle opp våre egne lagre. Han skisserte NATOs unike rolle i å sette standarder for alle NATO-allierte, gi et klart etterspørselssignal gjennom NATOs forsvarsevnemål, og engasjere seg regelmessig med industrien for å identifisere flaskehalser. Generalsekretæren sa at NATO reviderer kapasitetsmålene, spesielt for kampavgjørende ammunisjon, og gir industrien det langsiktige etterspørselssignalet den trenger å investere. Han understreket også behovet for å sikre at ammunisjon er interoperabel og utskiftbar, og at det ikke er nye barrierer mellom europeiske og nordamerikanske NATO-allierte.

Generalsekretæren kunngjorde at NATO vil holde et uformelt arrangement med transatlantiske industriledere i utkanten av neste møte med forsvarsministre i Brussel 15.-16. juni, hvor han også har invitert EUs høyrepresentant Borrell, EU-kommissær Thierry Breton, og ukrainske representanter.

Generalsekretæren understreket også viktigheten av NATO-EU-samarbeid om motstandskraft og kritisk infrastruktur, inkludert gjennom den felles arbeidsstyrken.

USS Gerald R. Ford er det største hangarskipet som noen gang er bygget. Skipet ble døpt i 2013, men etter flere år med tester og klargjøring er det nå satt i normal drift. I begynnelsen av mai dro skipet fra USA og la ut på sin første operative tokt. Skipet er nær Norge, men beveget seg i dansk farvann mandag formiddag. Om bord fikk de besøkende se noen av de de 76 jagerflyene ombord lette og lande, og de fikk en omvisning om bord. Fra Drøbak til Snarøya hadde hundrevis av mennesker benket seg langs strendene for å se USS Gerhard Ford seile inn Oslofjorden, skriver Nordens Nyheter.

Foto: NATO og Reuters. US Navy Oversettelse fra engelsk til norsk: Erik Heming.


Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*