NATO`s generalsekretær Jens Stoltenberg møtte Finlands president Sauli Niinistö.(Foto: NATO.org)

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg var søndag (12. juni 2022) i Kultaranta, Finland, for å delta på Kultaranta-samtalene og møte presiFinlands president Sauli Niinistö, utenriksministeren Pekka Haavisto og andre høytstående finske tjenestemenn. .Generalsekretæren talte sammen med president Niinistö og understreket at Finlands og Sveriges medlemskap i NATO vil styrke alliansens nordiske region ytterligere.

«Allierte vurderer de neste trinnene på veien til NATO. Vi må ta opp sikkerhetsbekymringene til alle allierte, inkludert tyrkiske bekymringer om terrorgruppen PKK, understreket Stoltenberg. «Så jeg forblir i nær kontakt med deg, Sauli, og dine kolleger, med Sverige, og med vår allierte Türkiye på veien videre. Mine ansatte forblir også i tett dialog med tjenestemenn fra alle tre landene, for å ta opp de legitime tyrkiske bekymringene, og for å gå videre med din tilslutning til vår allianse, sa han.

Stoltenberg understreket at sikkerheten til Finland og Sverige er viktig for NATO, og at NATO fortsatt er årvåken, med økt tilstedeværelse i regionen og flere øvelser. Han nevnte øvelse BALTOPS, som for tiden pågår med over 7000 styrker fra 14 NATO-allierte, samt fra Finland og Sverige. Finske og svenske styrker deltar også i NATOs integrerte luft- og missilforsvarsøvelse over Baltikum og Polen. «Dette er kraftige demonstrasjoner av NATOs forpliktelse til denne regionen av strategisk betydning,» understreket Stoltenberg.

Generalsekretæren talte på åpningsdagen av Kultaranta-samtalene, som i år har temaet «Sterkt, stabilt og ansvarlig nord», sammen med president Niinistö og Norges statsminister Jonas Gahr Støre. Stoltenberg diskuterte det utfordrende sikkerhetsmiljøet, med Russlands «grusomme krig mot en fredelig nabo». Han advarte at «Putins ambisjoner går utover Ukraina. De såkalte «sikkerhetstraktatene» han presenterte for NATO og USA i desember i fjor stilte krav ikke bare til Ukraina, men også til NATO. Disse kravene utgjør en fullstendig omskriving av den europeiske sikkerhetsordren, nedfelt i Helsingfors sluttakt. Et av hovedprinsippene i sluttakten er hver nasjons rett til å velge sin egen vei».

«Søknadene fra Finland og Sverige om å bli med i alliansen vår sender en klar melding. Aggresjon lønner seg ikke. Trusler virker ikke. NATOs dør forblir åpen, sa generalsekretæren.

Etter besøket til Finland reiser Stoltenberg i morgen til Sverige for å møte statsminister Magdalena Andersson og hennes regjering. Finlands president Sauli Ninnistø sa under møtet at Finland ikke går inn i NATO alene, men sammen med Sverige. Dermed står den finsk-svenske alliansen like fast som tidligere, skriver Nordens Nyheter.

Følger EU-reglene

Sverige følger reglene i NATO og EUs regler for våpeneksport. President Erdogans krav kan ikke oppfylles: «Det er ingen våpenembargo mot Tyrkia». NATO ser nok annerledes på dette nå som Sverige har søkt om medlemskap i NATO. I dag møtes delegasjoner fra Sverige, Finland og Tyrkia for å diskutere tyrkiske krav til landene om å godkjenne deres NATO-søknad. Dette skrev Nordens Nyheter 25. mai 2022.

(NATO`s pressemelding oversatt til norsk av Erik Heming.)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*