Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har en viktig jobb(Foto:Høyre)
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har en viktig jobb(Foto:Høyre)

 

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide besøker sin tyske kollega Ursula von der Leyen i Berlin tirsdag 22. april.Tema for møtet vil være det bilaterale forholdet mellom Norge og Tyskland samt den sikkerhetspolitiske situasjonen og utviklingen av NATO. Eriksen Søreide sier at Tyskland er en av Norges aller viktigste partnere, en sentral NATO-alliert og med en avgjørende rolle også i EU. Hun møtte forsvarsminister Ursula von der Leyen i Berlin tirsdag.

Finland vil neste måned inngå en avtale med NATO som kan gjøre det lettere å ta imot militær hjelp, skrev den finske avisa Sunnuntaisuomalainen i påsken. Den svenske lokalpolitikeren Bertil Holmgren som sitter i kommunestyret i Svedala Kommune i Skåne advarer i en debattartikkel i Nordens Nyheter tirsdag om et svakere svensk forsvar enn tidligere, som følge av kutt i de svenske forsvarsbudsjettene.

Inngår NATO-avtale

Jussi Niinistö, leder i den finske Riksdagens forsvarskomité, sier avtalen ikke styrker det finske forsvaret direkte, men at den kan heve terskelen for trusler mot Finland. Det finske luftforsvaret kjøpte for noen år siden det amerikanske jagerflyet F 18 Hornet, og har dermed tettere bånd til US Air Force enn tidligere. Avtalen forplikter ikke Finland til noe som helst, og den er heller ingen garanti for at NATO vil bistå når Finland har behov for hjelp, ifølge forsvarsdepartementet i Finland. Men avtalen regulerer praktiske spørsmål dersom det oppstår en unntakstilstand.

Norsk ledelse

Under norsk ledelse seiler fem Nato-skip tirsdag til Baltikum. Alliansen styrker nærværet i øst i kjølvannet av Ukraina-krisen. Minesveiperen KNM Otra og logistikkfartøyet KNM Valkyrien er en del av følget som la ut fra Kiel i Tyskland tirsdag. Også Nederland, Belgia og Estland deltar med fartøy som skal plasseres utenfor Baltikum på ubestemt tid.
Valkyrien er flaggskip under kommandørkaptein Eirik Otterbus ledelse fram til slutten av mai. Deretter overtar Tyskland ledelsen.Styrken skal delta i øvelsen Open Spirit i mai og skal også gjennomføre flere havnebesøk i regionen.I kjølvannet av Ukraina-krisen har Nato lagt en plan for økt militært nærvær øst i Europa for å berolige nervøse medlemsland i Russlands nabolag. Nato styrker sin tilstedeværelse til lands, til vanns og i luften i regionen.

– I denne spente perioden følte vi det riktig å sende den stående minerydderstyrken til Østersjøen, sa Natos øverstkommanderende i Europa, general Philip Breedlove, da han gjorde oppdraget utenfor Baltikum kjent i forrige uke.Otra og Valkyrien ble en del av Natos stående minerydderstyrke i Nord-Europa i starten av april.

– Ved å bidra med kommandofartøy viser vi at Norge kan stille kapable styrker på kort varsel, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) da.

Forsvarsminister Ursula van der Leyen møter Ine Søreide i Berlin(Foto:Wikipedia)
Forsvarsminister Ursula van der Leyen møter Ine Søreide i Berlin(Foto:Wikipedia)

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*