NATO`s nye generalsekretær Jens Stoltenberg fotografert utenfor FN-bygningen i New York(Foto:UN)
NATO`s nye generalsekretær Jens Stoltenberg fotografert utenfor FN-bygningen i New York(Foto:UN)

NATO`s nye generalsekretær Jens Stoltenberg mener et sterkt Nato er helt nødvendig for å kunne ha et troverdig samarbeid med Russland. Stoltenberg pekte på den spente situasjonen i Ukraina som et av hovedproblemene Nato står overfor. Han karakteriserte våpenhvilen i Ukraina som et positivt skritt, men kom samtidig med kritikk av Russlands rolle i nabolandet. Han sa ifølge NrK at Russland fremdeles bryter internasjonal lov.

Han sa at Russland må endre kurs i konflikten med Ukraina, og at Nato støtter Ukraina fullt ut. Alle land har rett til å avgjøre sin egen fremtid utan innblanding fra andre land.Stoltenberg sa videre at situasjonen i det sørlige Nato-området er mest utfordrende.Derfor varslet Jens Stoltenberg at han i løpet av de første dagene vil besøke Polen og Tyrkia. Polen grenser til det borgerkrigsherjede Ukraina, mens Syria grenser til både Irak og Syria. Den tidligere norske statsministeren sa at han hadde tre hovedmål som generalsekretær i forsvarsalliansen NATO, en allianse som han kalte den mest suksessrike forsvarsalliansen i historien.

Starter konsulent selskap

Anders Fogh Rasmussen lanserte et nytt konsulentselskap dagen etter at han gikk av som NATO-sjef. Rasmussen Global skal gi strategiske råd både til regjeringer og internasjonale selskaper, ifølge selskapets nettsider. Den tidligere generalsekretæren får kritikk fra flere hold for å ha lansert selskapet samme dag som Jens Stoltenberg overtok som NATO-sjef. Kristian Berg Hartviken, leder for fredsforskningsinstituttet PRIO i Oslo, sier til Jyllands-Posten at dette reiser spørsmål om hvorvidt Fogh har brukt jobben i NATO til å markedsføre sine egne markedsrelaterte framtidsplaner.

Kissinger som modell

Han mener NATO burde operert med en karanteneperiode slik at den tidligere generalsekretæren måtte ha ventet med sitt nye prosjekt.Også det kjente tidsskriftet Foreign Policy er skeptisk til Fogh Rasmussens nye prosjekt.Tidsskriftet peker på en rekke eksempler fra USA hvor folk som tidligere hadde offentlige toppstillinger, har utnyttet nettverkene sine i private selskaper. Men Fogh Rasmussens raske overgang til konsulentbransjen kan være ny rekord, ifølge Foreign Policy. Denne type overganger er mer vanlig i USA, der tidligere utenriksminister Henry Kissinger hopet over i nye roller som foreleser og rådgiver svært raskt.

Anders Fogh Rasmussen møter kritikk for å starte lobalt rådgiverselskap(Foto:Anders Frodeberg/Norden org.)
Anders Fogh Rasmussen møter kritikk for å starte lobalt rådgiverselskap(Foto:Anders Frodeberg/Norden org.)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*