NATO Secretary General Jens Stoltenberg meets with the Minister of Foreign affairs of Türkiye, Mevlüt Çavuşoğlu.

Generalsekretær Jens Stoltenberg møtte torsdag (3. november 2022) den tyrkiske utenriksministeren, Mevlüt Çavuşoğlu, i Istanbul. De tok for seg en rekke spørsmål, inkludert Türkiyes bidrag til NATOs sikkerhet, situasjonen i Egeerhavet, den felles kampen mot terrorisme, Finlands og Sveriges tilslutning til NATO og alliert støtte til Ukraina.

De tok for seg Russlands ulovlige krig i Ukraina. Stoltenberg berømmet Türkiye, og president Erdogan personlig, for å ha forhandlet fram sikker passasje for ukrainsk korn gjennom Svartehavet. Han ønsket videreføringen av avtalen velkommen, og kalte den en «livlinje, som hundrevis av millioner mennesker over hele verden er avhengige av.»

Generalsekretæren minnet om at på toppmøtet i Madrid i juni tok alle allierte en historisk beslutning om å invitere Finland og Sverige til å bli med i NATO, og Türkiye, Finland og Sverige ble også enige om et trilateralt memorandum. Han ønsket velkommen til de store, konkrete grepene begge land har tatt for å sette memorandumet ut i livet. Han sa: «Finland og Sverige har innfridd avtalen med Türkiye. De har blitt sterke partnere i vår felles kamp mot terrorisme, i alle dens former og manifestasjoner. Og de er tydelig forpliktet til et langsiktig engasjement med Türkiye for å løse dine sikkerhetsproblemer.» Han uttalte at «det er på tide å ønske Finland og Sverige velkommen som fullverdige medlemmer av NATO», og understreket at å fullføre deres tiltredelsesprosess er enda viktigere i disse farlige tider, «for å forhindre enhver misforståelse eller feilberegning i Moskva» og sende et tydelig tegn at NATOs dør forblir åpen.

Under sitt besøk til Türkiye vil Mr. Stoltenberg møte presidenten for republikken Türkiye, Recep Tayyip Erdoǧan, og forsvarsministeren Hulusi Akar. Han vil også reise til Çanakkale for å besøke Gallipoli Peninsula Historical Site, et minnested til minne om slag utkjempet i første verdenskrig. Tirsdag 8. november reiser statsminister Ulf Kristersson til Tyrkia for å fremskynde Søknad om NATO-medlemsskap.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*