NATO Secretary General Jens Stoltenberg with outgoing SACEUR, General Tod D. Wolters and incoming SACEUR, General Christopher G. Cavoli

Generalsekretær Jens Stoltenberg sier at NATOs dør forblir åpen for europeiske demokratier som er klare og villige til å bidra til vår felles sikkerhet: «Med 32 nasjoner rundt bordet vil vi bli enda sterkere og vårt folk vil bli enda tryggere, ettersom vi står overfor de største sikkerhetskrise på flere tiår.»

NATO meddeler at alle tretti medlemsland har skrevet under på at Finland og Sverige vil bli medlemmer i forsvarsorganisasjonen. Dermed har alle 30 medlemsland godkjent at Finland og Sverige blir fullverdige medlemmer, trolig i løpet av noen måneder. Svenske og finske delegater deltar på alle NATO-møter, uten beslutningsrett inntil begge land er fullverdige medlemmer. Den svenske områdeanalytiker Bertil Holmgren har i en separat artikkel belyst de gjenstående problemene mellom Tyrkia og Sverige som kan bli gjenstad for fortolkninger. NATO garanterer for Finland og Sveriges sikkerhet frem til landene er fullverdige NATO-medlemmer.

Rød-grønt flertall

En svensk regjering med Sosialdemokratene, Miljøpartiet (MP)med støtte fra senterpartiet(C) og Vänsterpartiet får 51,0 prosent i SIFO`s junibarometer. Moderaterna(H), Liberalene(Folkpartiet), og Kristendemokratene, med støtte fra Sverigedemokratene får 47,4 prosent av stemmene i det svenske junibarometeret. Dermed kan det bli en rød-grønn svensk regjering ved valget i september. Nordens Nyheter har i flere artikler spådd at det går mot en klar borgerlig valgseier ved det svenske Riksdagsvalget.

Svenske velgere som ønsket fortsatt nøytralitet, var i klart flertall før Russlands overfall på Ukraina. Under krigens gang sa til slutt et stort flertall svensker ja til NATO. Dermed ga Sverige opp en over to hundre år gammel nøytralitetspolitikk. Dette var et historisk øyeblikk. I Finland sa 80 prosent ja til NATO og de to nøytrale landene valgte å gå hånd i inn i NATO.

Sverige og Finland blir medlemmer

Generalsekretær Jens Stoltenberg tror det bare er snakk om tid før hele Norden er medlemmer i forsvarsalliansen NATO. Dette er en bragd som overgår Jens Stoltenbergs og Jonas Gahr Støres gjennomføring av delelinjeforhandlingene med Russland for få år siden. Nå får tidligere statsminister Stoltenberg æren for å ha samlet Norden»til et rike». Dette slo en gruppe nordmenn og svensker fast på Carlsten Festning på Marstrand like ved Kungelv. Sverige, Norge og Finland var samlet igjen.

Vi ser nå at «sossarna» fikk sin sterkeste støtte siden februar 2014 og at partiet har blitt veldig sterke i storbyområdene. I Stockholm-området av kvinnene stemmer 10 prosent fler kvinner på S enn på Moderata samlingspartiet. S er også det største partiet blant menn med 26,7 prosent, riktignok tett fulgt av SD Sverigedemokratene med 24,2 prosent. Partiet vinner velgere fra sofakroken i flere partier. I Syd-Sverige har Sverige-demokratene økende støtte blant andre borerlige velgere.

Det ser ut til at både mistillitsavstemningen i Sverige og diskusjonen i Riksdagen om hvordan man skal håndtere pensjonsavstemningen var negativt både for M og SD. Spørsmålet endret seg fra mistillit til Morgan Johansson til et positivt syn på NATO-tilslutningen. Resultatet ble synkende tall for Moderatene og Sverigedemokratene(SD). Heller ikke diskusjonen i Riksdagen om stemmeregler hjalp opposisjonen til bedre meningstall. Når vi ser nærmere på tallene, ser vi at det fremfor alt var mistillitserklæringen som ble tatt negativt opp i opinionen. Forskjellen mellom blokkene øker nå til 3,6 prosent. Økninger for Liberalernavar (4,4 %) og Kristendemokratene (6,3 %).

Gapet øker til 3,6 prosent

Også MP nærmer seg sperregrensen på samme måte som L gjorde i mai. I mai ble gapet mellom blokkene mindre, mens juni gjør at gapet øker klart (3,6 %), selv om kun 1,8 prosent av velgerne trenger å forlate S-siden for at det fortsatt skal bli helt jevnt.

Dersom NATO-spørsmålet løses av generalsekretær Jens Stoltenberg og Recep Erdogan, tror vi at Magdalena Andersson fortsetter som svensk statsminister i nye fire år. Dersom NATO-spørsmålet ikke løses kan det bli borgerlig valgskred i Sverige, selvom både Moderaterna og Sverigedemokratene går inn for medlemsskap i NATO for både Sverige og Finland.

Utenriksminister Ann Linde, den finske utenriksministeren og generalsekretær Jens Stoltenberg er fotografert av NATO .

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*