Mandag (2. juni 2025) lanserte NATOs Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA) ti nye utfordringer som tar sikte på å finne neste generasjon av dobbeltbruks dypteknologier for å bedre beskytte Alliansens én milliard innbyggere. Innovatører vil kunne sende inn forslag til DIANAs utfordringer frem til klokken 12:00 UTC fredag 11. juli 2025. Utvalgte innovatører vil bli med i fase 1 av DIANAs program, og delta i et seks måneder langt akseleratorprogram som starter i januar 2026 – og bli en del av DIANAs 2026-kohort av innovatører.
DIANA er Defence Innovation Accelerator for Nord-Atlanteren, er en organisasjon opprettet av NATO for å finne og akselerere innovasjonskapasitet for dobbeltbruk i hele Alliansen. DIANA gir selskaper ressurser, nettverk og veiledning for å utvikle dyptgående teknologier for å løse kritiske forsvars- og sikkerhetsutfordringer, fra å operere i avskårne miljøer til å håndtere trusler mot vår kollektive motstandskraft.
DIANA formulerer sine utfordringer basert på NATOs og de allierte nasjonenes prioriteringer, de nyeste trendene innen nye og disruptive teknologier, og markedspotensial. De ti utfordringsområdene DIANA vil be innovatører om å sende inn forslag til er:
Energi og kraft Avanserte kommunikasjonsteknologier Omstridte elektromagnetiske miljøer Menneskes robusthet og bioteknologi Kritisk infrastruktur og logistikk Operasjoner i ekstreme miljøer Maritime operasjoner Robuste romoperasjoner Autonomi og ubemannede systemer Dataassistert beslutningstaking Utvalgte innovatører vil motta 100 000 euro i kontraktsfinansiering som gjør det mulig for dem å fortsette å iterere løsningen sin som svar på utfordringen mens de deltar i akseleratorprogrammet. Ved å delta i DIANA-programmet vil de også få tilgang til et nettverk av mer enn 180 testsentre over hele Europa og Nord-Amerika for å utføre test-, evaluerings-, validerings- og verifiseringsaktiviteter. Gjennom en blanding av både personlig og nettbasert programmering og støtte, vil DIANA-innovatører også få verktøyene til å utvikle virksomhetene sine, navigere i komplekse forsvarsanskaffelsesprosesser og styrke nettverket sitt med industripartnere, militære sluttbrukere, potensielle investorer og en rekke mentorer, skriver NATO i en pressemelding..