Formannen i den svenske forsvarskomiteen Allan Widman ønsker svensk NATO-medlemsskap(Foto: Folkpartiet)
Formannen i den svenske forsvarskomiteen Allan Widman ønsker svensk NATO-medlemsskap(Foto: Folkpartiet)

Vestens evne til å avskrekke Russland fra konflikter i Østersjøen øker hvis Sverige går med NATO, sier formann i den svenske forsvarskomiteen Alllan Widman til Sveriges Radio. Men NATO-medlemskap kan føre til økt spenning i regionen der det svenske forsvaret på Gotland er meget svakt i henhold til reportasjer i Nordens Nyheter. Venstrepartiene i Sverige mener at et svensk og finsk medlemskap i NATO vil øke spenningen omkring Østersjøen. Dette fremgår av en fersk utredning som den svenske kommisjonen om forsvars- og sikkerhetssamarbeid har foretatt.

Ambassador Krister Bringéus i svensk UD sier til TT at han ikke vil ta stilling til om Sverige bør gå  med i NATO. Et svensk medlemskap i NATO kan bidra til å hindre en konflikt, men det kan også øke konkliktmulighetene ifølge TT. Bringéus påpeker at man også må ta hensyn til hvor langt Sveriges nåværende samarbeid med NATO og Finlands alliansefrihet. Et dypere forsvarspolitisk samarbeid med Finland kan innebære en avskrekkende evne i forhold til en mulig konflikt, heter det.

Gotland utsatt

At Russland vil angripe Sverige har vært ansette som praktisk talt umulig. Den best-case scenario, som også regnes som lite sannsynlig, er at Sverige blir involvert i en militær konflikt som følge et russisk angrep på NATO-medlemmene Estland, Latvia og Litauen. Norge vil være i krig med Russland i henhold tilNATO`s artikkel 5 dersom et slikt angrep finner sted. Russland har militær evne å ta den militære kontrollen over de baltiske stater på et par dager. Russland kan da, eller på et tidligere tidspunkt, innta øya Gotland, for å stoppe NATO-fly over Østersjøen.

Amerikansk hjelp

Rapporten bemerker imidlertid at Sveriges forsvarsevne har betydelige mangler men at landet har jagerfly og ubåter av høy klasse. Sverige forventes å være avhengig av hjelp utenfra, heter det i rapporten. Å få en amerikanske forsterkning med tunge bakkestyrker på plass er beregnet til å ta minst tre uker. Svensk NATO-medlemskap, er såledees «ingen snarvei» for å løse forsvarets mangler, heter det i rapporten, fordi forsvaret av NATO-medlemmer i området har første prioritet, heter det videre. Selv om Sverige er medlem av NATO, er det Riksdagen som bestemmer størrelsen på forsvarsbudsjettet. NATO oppfordrer alle samarbeidsland til åbygge forsvarsutgifter tilsvarende to prosent av brutto nasjonalprodukt, men det er ingen bindende forpliktelse. Bare fem av de 28 medlemslandene i NATO har nådd dette nivået.Men som NATO-medlem er Sverige var underlagt alliansens forsvarsgarantier og må delta i den operative planleggingen av eventuelle konflikter i Østersjøen. Slike operativ planlegging viser en potensiell angripere forberedelser til å å møte en trussel og vil dermed fungerer avskrekkende.

Vil ta ett år

Studien anslår at Sverige ville bli ønsket velkommen inn i NATO, og at det ville ta 12-15 måneder å behandle en søknad om svensk medlemskap. Om en slik søknad er ventet å kunne føre til en politisk krise med Russland, er ifølge rapporten «vanskelig å vurdere.»
Den russiske reaksjonen er forventet å være begrenset til skarp retorikk, økonomiske tiltak og militære trusler. Rapporten peker på at Russland har akseptert NATO-utvidelsen som omfatter Baltikum, skriver Nordens Nyheter.

Imidlertid vil Russland trolig øke sin militære kapasitet rundt Østersjøen hvis det viser seg at det svenske NATO-medlemskapet fører til NATO-installasjoner på svensk jord. Når det gjelder atomvåpen, anslår Survey at det er ingenting som tyder på at NATO er interessert i å plassere kjernevåpen på svensk territorium.

Formannen i den svenske forsvarskomiteen Allan Widman mener NATO-medlemsskap vil avskrekke Russland( Foto: Folkpartiet)
Formannen i den svenske forsvarskomiteen Allan Widman mener NATO-medlemsskap vil avskrekke Russland( Foto: Folkpartiet)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*