NATO Secretary General Jens Stoltenberg speaks to the press following a meeting of the North Atlantic Council to address the explosion in Eastern Poland.

NATO-ambassadører møttes onsdag (16. november 2022) for å ta opp eksplosjonen i går øst i Polen på grensen til Ukraina, som fant sted da Russland lanserte en massiv bølge av rakettangrep over Ukraina. Konklusjonen etter NATO-møtet on-line var ifølge president Joe Biden at dette trolig ikke var et russisk angrep på Polen. Dersom det hadde vært det ville det kunnet ha utløst paragraf fire eller fem i NATO`s avtale.

– Siden starten på Russlands ulovlige krig i Ukraina har NATO økt årvåkenhet på tvers av vår østflanke, sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg etter møtet. Han uttalte at vi må avvente resultatet av den pågående etterforskningen, men han sa at «vi ikke har indikasjoner på at dette var resultatet av et bevisst angrep og vi har ingen indikasjoner på at Russland forbereder offensive militære aksjoner mot NATO». Han la til: «Vår foreløpige analyse antyder at hendelsen sannsynligvis var forårsaket av et ukrainsk luftvernmissil som ble avfyrt for å forsvare ukrainsk territorium mot russiske kryssermissilangrep.

Russland har ansvaret

NATOs øverste allierte øverstkommanderende for Europa, general Christopher Cavoli, orienterte møtet i Det nordatlantiske råd, og Polens ambassadør til NATO, Tomasz Szatkowski, oppdaterte de allierte om hendelsen og den pågående etterforskningen. Men la meg være klar: dette er ikke Ukrainas feil. Russland har det endelige ansvaret når det fortsetter sitt ulovlig krig mot Ukraina.»

Allierte gjorde det klart at de vil fortsette å støtte Ukraina i dets rett til selvforsvar. De ga også sin dypeste medfølelse med det tragiske tapet av liv og uttrykte sin sterke solidaritet med Polen.

Haglet med russiske raketter

-Vi ble enige om at vi må være årvåkne, rolige og tett koordinert. Vi vil fortsette å konsultere og overvåke situasjonen veldig nøye. NATO står samlet og vi vil alltid gjøre det som er nødvendig for å beskytte og forsvare alle allierte, sa NATO`s generalsekretær Jens Stoltenberg. Dermed pustet verden lettet ut etter at spenningen hadde vært påtagelig i den vestlige verden så lenge man ikke visste hvem som hadde avfyrt missilene, som altså trolig skulle skyte ned russiske raketter som haglet over hele Ukrain det siste døgnet, skriver Nordens Nyheter,

Den polske Riksdagen drøfter rakettangrepet på Polen i november 2022(Foto: NrK /Nptander)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*