Partileder Ulf Kristersson i det svenske Høyre vil ha elstøtte etter norsk modell(Foto: Moderaterna)

En for tidlig avvikling av kjernekraftreaktorer, et underdimensjonert strømnett og høye europeiske energipriser har skapt storm foran det svenske Riksdagsvalget i september. Strømprisen slår nye rekorder hver måned i Sør-Sverige som i Norge. Til vinteren vil krisen forverres ytterligere, med fare for tredobling av strømprisene og til og med strømbrudd.

Moderaterna presenterer nå tiltak for å dempe elektrisitetskrisen. Statsminister Magdalena Andersson sier til Sveriges Radio at hun vil studere det svenske Høyres elstøtte som bygger på en norsk modell. Denne modellen er utarbeidet av statsminister Jonas Gahr Støre og hans regjering.

Sverige er i en elkrise
Et politisk sammenbrudd har dessverre lagt det svenske energisystemet i ruiner. Det svenske folket lider av den energipolitiske svikten gjennom konstante prissjokk i strømregningen. Prissettingen er ustabil, uforutsigbar og varierer mye mellom Nord- og Sør-Sverige. I gjennomsnitt har prisene vært nesten fem ganger høyere i Sør-Sverige i 2022 enn i 2020. For svenske husholdninger som allerede er presset av inflasjon og økte renter, er strømprisene et tungt slag for den økonomiske tryggheten.

Risiko for tredobling av strømprisene og strømbrudd i vinter
Alt tyder på at den allerede uholdbare situasjonen vil forverres i vinter. På elbørsen Nordpool omsettes strømprisene for kommende vinter for Sør-Sverige i dag til rundt tre ganger prisen, sammenlignet med vinteren 2021/2022. Prisen for vinteren er nå 300 og 400 öre per kilowattime i henholdsvis Midt-Sverige og Skåne.

Kan stenge strømmen

Svenska kraftnät har også advart om at det kan bli tvunget til midlertidig å stenge strømmen for enkelte kunder i vinter på grunn av strømmangel uten forvarsel. Uventede strømbrudd kan få alvorlige konsekvenser for berørte husholdninger, bedrifter og offentlig virksomhet.

Modernaterna skriver at 45 prosent høyere strømpriser er statens feil. Elektrisitetskrisen er et resultat av politiske vedtak, tatt i strid med bransjens advarsler og ekspertise. Den rødgrønne regjeringen sa i 2014 at atomkraft bør erstattes av fornybar energi og energieffektivisering. Dette resulterte i at Vattenfall kansellerte planene for ny kjernekraft. I 2015 ble atomavgiften hevet, til tross for at både myndigheter og selskaper peker på overhengende fare for reaktorstans. Frykten ble raskt bevist sann. Mellom 2015 og 2020 ble fire atomkraftreaktorer stengt, først Oskarshamn 1 og 2, deretter Ringhals 1 og 2.

Kjernekraft er løsningen

Regjeringens nedleggelse av kjernekraft har ført til økte utslipp på 8 millioner tonn, høyere strømpriser og redusert stabilitet. Nedbyggingen av Ringhals 1 og 2 har økt strømprisene i Sør-Sverige med 30-45 prosent, ifølge Energiforsk. Med en 45 prosent lavere strømpris ville en gjennomsnittlig elektrisk oppvarmet villa i Skåne ha spart 2295 SEK i desember 2021.

Kjernekraft – løsningen for en stabil og fossilfri strømforsyning
Ren, forutsigbar strømproduksjon er nødvendig for Sveriges langsiktige energiforsyning. Atomkraft er det eneste skalerbare alternativet. Moderaterna har lagt fram en plan for ny atomkraft. Det inkluderer et nytt energipolitisk mål, 400 milliarder i grønne kredittgarantier, betaling for systemviktige funksjoner og forskningsinvesteringer.

Moderaterna er også åpne for å gjennomgå utformingen av strømprisområdene og om SvKs kapasitetsavgifter kan senke strømkostnadene de neste årene. Men nye strømområder krever mer produksjon og bedre overføring, ellers flytter problemene bare på seg.

Hva vil Moderaterna gjøre for å håndtere strømpriskrisen?
Ny kjernekraft er løsningen for å reparere det som er ødelagt i Sveriges energisystem. Men for å dempe elektrisitetskrisen nå og i vinter, trengs det akutte tiltak.

Moderaterna ønsker å gjøre tre tiltak for raskt å senke strømprisen og dempe prissjokket for svenske husholdninger i 2022.

Statsminister Jonas Gahr Støres forslag til strømstøtte studeres i Sverige(Foto: NTB Kommunikasjon. ksg@smk.dep.no)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*