CEO Sergey Krienk o russiske ROSATOM, undertegnet nylig  en avtale med Iran om kjernekraft. Det finske selskapet er eier i det nye finske atomkraftverketFoto: ROSATOM)
CEO Sergey Krienk i russiske ROSATOM, undertegnet nylig en avtale med Iran om kjernekraft. Det russike  selskapet er medeier i det nye finske atomkraftverket(Foto:
ROSATOM)

(Barsebäck/Malmø) Den svenske debatten om kjernekraft har blusset opp igjen etter at finske myndigheter godkjente nylig det omstridte kjernekraftverket i Pyhäjoki femten mil fra Sverige. Riksdagen godkjente nylig godkjente eierskapet til prosjektet, der den finske regjeringen krever at 60 prosent av aksjene i Fennovoima skal være på finske hender eller eid av et selskap i et EU. Det statlige selskapet Fortum, som er aksjonær i Hafslund, får en nøkkelrolle. Oljefondet satser 1,2 milliarder i finske Fortum.

Har med russerne

Den finske parlamentet har sagt ja til at russerne er med på å bygge atomkraftverket i Pyhäjoki i Nord-Finland – femten mil fra den svenske byen Skellefteå. Det binder finnene tettere til naboen i øst, skriver norskeide Svenska Dagbladet. Med 115 mot 74 stemmer sa det finske parlamentet ifjor ja til å bygge et kjernekraftverk i Pyhäjoki.

Bred svensk uenighet

I et intervju med Svenska Dagbladet nylig ønsker energiminister Ibrahim Baylan (S) å tone ned de svært ulike oppfatningene om kjernekraft som finnes i de svenske partiene. Den sosialdemokratiske regjeringens uklare linje kritiseres av de andre partiene, selvom den svenske regjeringen formelt har besluttet å oppheve forbudet mot nye kjernekraftverk og oppgradering av gamle i Sverige. Kjernekraft vil på sikt stå for 40 prosent av den svenske energiforsyningen, og Norge vil får en større andel av atomkraft gjennom NordPool.

Vil ha finsk majoritet

Den finske regjeringen mener at kravet om over 60 prosent innenlandsk eierskap er oppfylt, og at eierselskapet Fennovoima dermed kan fortsette sin søkerprosess. Oskarshamns kärnkraftverk på den svenske østkysten som er 43 år gammelt, eies av Oskarshamnsverkets  Kraftgrupp (OKG) Aktiebolag, som i sin tur eies med 54,5 % av E.ON Kärnkraft Sverige AB og 45,5 % av Fortum Sweden AB. Finske Fortum er nest største eier i energiselskapet Hafslund med 37 %, der Oslo Kommune er største aksjonær. Den svenske avisen Norrländska Socialdemokraten skriver at det de ti siste årene er rapportert over tre tusen sikkerhetsbrudd bare i svenske kjernekraftverk.
Ifølge en nylig gjennomført meningsmåling er nesten halvparten av den finske befolkningen mot bygging av det nye kjernekraftverket. Bare en tredel er for prosjektet, mens resten ikke har noen oppfatning. Den største tilslutningen finnes i nord-Finland, der kjernekraftverketventes å gi økonomisk vekst.

Mulig tysk partner

Fennovoimas kjernekraftprosjekt er omdiskutert i Finland, ettersom deler av finansieringen antas å komme fra Russland, via et kroatisk-kontrollert stråmann-selskap, skriver NrK. I juli sommer det vært ført en intensiv debatt om eierforholdene. Det finske energiselskapet Fortum kunngjorde nylig at det går inn med en eierandel på 6,6 prosent i Fennovoima, mens det innledningsvis var planlagt at selskapet skulle ta en eierandel på 15 prosent. Etter det Nordens Nyheter erfarer kan denne andelen øke. EON Sverige, med hovedkontor i Malmø( tidligere eid av Statkraft), kan bli en annen viktig samarbeidspartner etter Tysklands nei til kjernekraft. det norske oljefondet på 7,2 milliarder kroner totalt, satser 1,2 milliarder kroner i Fortum, med en eierandel på 0,89 prosent. Oljefondet har investert 5,4 milliarder kroner i tyske E.ON, og eier 2,09 prosent av selskapet.

Skaper økonomisk vekst

– Vi vil generere utslippsfri elektrisitet for Fennovoimas eiere på en forutsigbar og rimelig pris for flere tiår framover. Denne store investeringer vil skape arbeidsplasser og gi et sårt tiltrengt løft for økonomien, sier Toni Hemminki, administrerende direktør i Fennovoima til Sveriges Television. Kjernekraftmotstanden på den svenske siden av Bottenviken er idag meget stor. En svensk delegasjon reiste forrige uke til Finland for å overlevere protestlister med 20.000 underskrifter til den finske regjeringen. Den planlagte byggingen av et kjernekraftverk er blitt forsinket. Blant annet har den russiske statskontrollerte selskapet Rosatom kommet inn i bildet som partner og som leverandør av anlegget. Rosatom eier 34 prosent av selskapet, og kritikere mener at Finlandsenergiforsyning blir altfor avhengig av Russland. Regjeringen har som nevnt besluttet å oppheve forbudet mot nye kjernekraft i Sverige. De har derfor tillatt å erstatte eksisterende atomreaktor Oskarshamn reaktor 1 med en ny reaktor i Oskarshamn i Sverige. Nordens Nyheterminner om at det svenske kjernekraftverket Barsebäck i Skåne ble besluttet nedlagt etter proteter fra den danske regjeringen. Anlegget ligger i kort avstand fra København, skriver Nordic News.

Eneergiminister Ibahim Baylan(S)  forsøker å dempe den svenske debatten  om atomkraft( Foto: Regeringen)
Energiminister Ibahim Baylan(S) forsøker å dempe den svenske uenigheten om atomkraft( Foto: Regeringen.se)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*