Marie-Louise Ekman stiller ut på Moderna Museet i Stockholm. Neste år bør hun stille ut i Norge( Foto: NpTanderø)

(Stockholm i august) Marie-Louise Ekman (De Geeer Bergenstråhle) er en svensk kunstner som har flytter seg mellom maleri, skulptur, film og teater siden studentrevolusjonen i Lund 1968. I Ekmans bilder vises hverdagens absurde strukturer der folk deler bord med dyr og gamle gubber, omgitt av blomstertapet. Med trehundreogfemti arbeider er dette den største presentasjonen av Marie-Louises kritikerroste arbeider «ever. Filmen «Barnförbjuden» er en herlig komedie med Sverige mest kjente og kjære skuespillere, som er moden for en utstilling på Astrup Fearnley i Oslo neste år, skriver Nordens Nyheter.

Svensk frigjorthet

Marie-Louise Ekman tilhører den generasjonen av svenske kunstnere som dukket opp under den politisketurbulente perioden på 1960-tallet, da Olof Palme dukket opp som statsminister. Populærkultur og spesielt tegneserier fikk en spesiell status for mange svenske kunstnere. Ekman trykket grafikk, sydde fiskeboller i rosa silke, bygget verdener av miniatyr gjenstander og hentet strukturer til sin egen sammensatte verden med figurer som Minnie Mus og Daisy og Pippi i hodedrollene.

Barnas verden

I begynnelsen av 1980 gir Ekman og andre kunstneres uttrykk for å skape verk som likner Picassos kvinnefigurer. I en serie med nye arbeider i utstillingen gjenopptar Ekman egne malerier fra 1970-tallet. Sammen med sine barnebarn som muser, svever hun gjennom kjente bildeverdener. Barna får male over og legge til sine egne bilder.m I Ekman arbeid står historiene i sentrum, skriver Moderna Museet. I serien, hjemme hos en dame fra 1973 speiler hun kvinnens ønskemål. Stripteasen er ikke en seksuelt ladet handling, men en måte å etablere likestilling på

Ekman filmer

Etter åtte spillefilmer og en rekke TV-produksjoner ser Ekman filmen som et viktig uttrykksmiddel. Voksen (1979), Ekman spillefilmdebut, er i stedet en oppsiktsvekkende show med martial musikk og musikalske numre hvor skalaer og betydninger skift og barna stoisk ser de voksne til å gjort manerer. I løpet av september, kan du se mer av Ekman filmer og TV-produksjoner i museet. Programmet er spekket med presentasjoner og diskusjoner. Her kan du lese om filmene som vises. Det er på tide at Marie-Louise Ekman hentes til Oslo og Astrup-Fearnley-museet i Oslo. Hvert år henter Sandefjord kunstforening inn en sommerutstiller. I år er det billedkunstner Håkon Gullvåg fra Trondheim som viser fram sine verk. Utstillingen vises 24.juni og ut sommeren. På åpningsdagen møtte Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle for å kaste glans over åpningen. Nå er det på tide at norske gallerier henter inn nordiske kunstnere til sommerutstillingene, skriver Nordens Nyheter.

Kunstneren Haakon Gullvog fotografert av galleriet Fineart. Han stiller ut i Sandefjord.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*