Finansminister Magdalena Anderssson kan bli partileder i Sosialdemokratiska Partiet(SAP)(Foto: Kristian Pohl/Regjeringskansliet)

Stefan Löfven går av som Sveriges statsminister og Sosialdemokraternas partileder til høsten. SVT og Sveriges Radio spår at finansminister Magdalena Andersson overtar som sosialdemokratenes første krinnelige leder. Statsminister Stefan Løfven ser den politiske situasjonen i Sverigfe som håpløs, og utsiktene til nyvalg, samt troen på at de borgerlige i Sverige får over femti prosent av stemmene ved neste års Riksdagsvalg, skriver Nordens Nyheter.

Nordens Nyheter anser at energi- og IT-minister Anders Ygeman kan være den som tar over som sosialdemokratenes leder, dersom Magdalena Andersson takker nei til jobben som partileder. Mikael Damberg er også et hett navn i sosialdemokratenes rekker. Hva blir stefan Løfvens ettermæle. Han har ledet en sosialdemokratisk regjering som har drevet en borgerlig politikk. I samarbeid med den borgerlige alliansen har han holdt Sverige sammen i en vanskelig krisetid.

Sveriges klimaminister Per Bolund fra Miljöpartiet de gröna (mp) har tatt til Twitter for å takke sin regjeringskollega Stefan Løfven..

Blåbrunt svensk flertall

– Takk for et sterkt lederskap og et veldig godt samarbeid i mange år. Sammen har vi ledet Sveriges første rødgrønne regjering og tatt store skritt mot målet om å bli verdens første fossilfrie velferdsstat. Det arbeidet fortsetter, skriver Bolund.

Ebba Busch fra Kristdemokraterna (KD) takker også Löfven, men skriver imidlertid videre at hans etterfølger ikke bør få styre landet, hvem nå enn det blir, skriver Nordens Nyheter.

Stefan Löfven tok over som partileder etter Håkan Juholt i 2012. I 2014 ble han statsminister for en regjering bestående av Aps svenske søsterparti Socialdemokraterna og Miljöpartiet. Hans første regjering ble avsatt av riksdagen etter valget i 2018, men han dannet etter noen måneder igjen regjering med Miljöpartiet. I sommer ble regjeringen felt enda en gang etter et mistillitsforslag, men det var ikke grunnlag for noen ny regjering. Dermed dannet Löfven for tredje gang regjering sammen med Miljöpartiet. Grunnen til at Stefan Løfven går av er at faren for svensk nyvalg er overhengende. Fremtiden for Sverige er en borerlig rejgieng i en allianse mellom Moderata Samlingspartiet og Sverigedemokratene etter valget i 2022, skriver Nordens Nyheter.

Energiminister Anders Ygeman kan bli ny partileder i SAP(Foto: Kristian Pohl/ Rejgeringspartiet)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*