Kansler Angela Merkel og statsminister Erna Solberg under onsdagens politiske møte i Berlin( Foto: Bundeskanzleramt)
Kansler Angela Merkel og statsminister Erna Solberg under onsdagens politiske møte i Berlin( Foto: Bundeskanzleramt)

Schengen-systemet har brutt sammen, mener statsminister Erna Solberg. Hun deler ifølge NTB frustrasjonen med Tysklands statsminister Angela Merkel. De to ble enige om å verne om Schengens yttergrenser på et møte i Berlin onsdag.- Når du ikke har kontroll på yttergrensene, når du ikke registrerer dem som kommer, så har Schengen-systemet brutt sammen, sier Solberg (H) til NTB.

Merkel og Solberg er enige om at situasjonen er en utfordring for det europeiske samarbeidet, og at systemet må reetableres.På sitt besøk i Berlin merker Solberg seg ifølge NTB, tysk frustrasjon. Frustrasjon over at Schengen-grensene ikke fungerer, over at EU ikke får på plass en felles løsning på flyktningkrisen, men også over at en åpen tysk innstilling mistolkes til å være en «fribillett».

Norge må ta sin del

– Det er nok skapt et bilde om at alle kan komme til Tyskland og få opphold. Slik kommer det ikke til å bli her, og slik kommer det ikke til å bli i Norge heller, sier hun til norsk presse etter et møte med Merkel. Tyskland venter minst 800.000 asylsøkere i år, og Merkel insisterer på europeisk solidaritet. Erna Solbergs regjering vurderer fortsatt om Norge skal ta sin del av en eventuell EU-dugnad om fordeling av 120.000 asylsøkere.

– Vi er opptatt av å bidra, men før EU har laget sitt system og blitt enig om hvordan det skal være, kan vi ikke si hvor mye og på hvilken måte, sier Solberg. Aftenposten faktasjekket syv påstander om flyktningestrømmen, og konkluderer med at flyktningene er lykkejegere som reiser frivillig for et bedre liv i Europa . Hun kaller flyktningesituasjonen «det dominerende spørsmålet for alle land i Europa for øyeblikket». Tilstrømmingen har fått Tyskland og flere andre land til å gjeninnføre grensekontroll for å få bedre oversikt over situasjonen.

Press på Øst-Europa

– De er opptatt av å få kontroll, sier Solberg om det som egentlig skal være et grenseløst Europa.Statsministeren forteller at Tyskland støtter til det norske initiativet til en giverkonferanse for Syria. Det norske forslaget ble også nevnt i positive vendinger under møtet mellom EUs justis- og innenriksministere mandag. Tyskland presser nå østeuropeiske land som nekter å forplikte seg til en EU-plan for fordeling av asylsøkere. Det har så langt gjort Unionen ute av stand til å vedta et kvotesystem for asylsøkere som allerede befinner seg i Europa.

– Alle skal bidra i flyktningdugnaden. Det er land som nesten ikke tar kvoteflyktninger og nesten ikke får asylsøkere, og de bør også bidra, mener Solberg ifølge NTB.

Statsminister Erna Solberg vil verne om Schengens yttergrenser sammen med Angela Merkel( Foto: Regjeringen)
Statsminister Erna Solberg vil verne om Schengens yttergrenser sammen med Angela Merkel( Foto: Regjeringen)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*