Sentralbanksjef Øystein Olsen må trolig senke renten to ganger i mars  og juni 2015. Det avhenger av oljpris og rente i Sverige, Eu og USA( foto:Nnews.no)
Sentralbanksjef Øystein Olsen må trolig senke renten to ganger i mars og juni 2015. Det avhenger av oljepris og rente i Sverige, Eu og USA( foto:Nnews.no)

I fjor lå oljeprisen i snitt på 639 kroner. I statsbudsjettet for 2014 ble prisanslaget i fjor høst senket til 600 kroner, men i det reviderte budsjettet for 2014 hevet den nye regjeringen anslaget til 650 kroner. I mai trodde imidlertid regjeringen at oljeprisen ville falle til 626 kroner i snitt i 2015. Idag ligger prisen på 437 kroner per fat som er bra nok for Norge og bedre for verdensøkonomien. Handelsbanken skriver i et markedsbrev at man venter et nytt rentekutt fra Norges Bank ved neste rentemøte i mars. Men det var før oljeprisen nærmet seg seksti dollars fatet igjen

Da Oslo Børs stengte mandag, lå kontrakten på rundt 48,30 dollar fatet.Brent 1. posisjon, som er marskontrakten, lå på 55,14 dollar pr fat tirsdag morgen, opp 39 cent fra forrige handledag, da kontrakten steg 1,76 dollar til 54,75 dollar pr fat.Prisen lå på om lag 53,20 dollar pr fat ved stengetid for Oslo Børs mandag.Brent spot for umiddelbar levering ble mandag ble notert til 54,79 dollar pr fat, opp 2,30 dollar fra foregående dag. Det tilsvarer en oljepris på NOK 437 per fat.

Kjøper energiaksjer

Mange private investorer posisjonerer seg nå for at oljeprisen skal opp, ifølge investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Nordnet. Mer enn halvparten av nettokjøpene i januar var i aksjer innenfor energisektoren, og mange spekulerer nå også direkte i oljeprisen, melder NTB.
Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets skriver i et markedsbrev at det er lenge igjen til mars, og mange viktige tall og begivenheter ligger foran oss, men han peker på er at oljeprisen har falt ubehagelig langt under Norges Banks prognose i desember, skriver han i morgenrapporten onsdag. Regjeringen har budsjettert med høyerre oljepris i budsjettet, og med dagens oljepris går det mot norsk rentekutt.

Raffineristreik

Prisene på oljekontrakter stiger altså tirsdag morgen for fjerde dag på rad, idet streiken fortsetter ved raffinerier i USA Bloomberg News skriver at oljeprisen øker som følge av spekulasjoner om at en langvarig streik vil kunne føre til svekket tilgang på petroleumsprodukter til transport og oppvarming i USA. Finans.Brent-kontrakten omsettes til to dollar høyere pr fat enn de var da Oslo Børs stengte mandag, mens WTI-kontrakten har steget med over halvannen dollar i samme tidsrom.Streiken som 1. februar ble innledet ved ni raffinerier blant medlemmer av fagforeningen United Steelworkers, har hittil ført til stans av ett raffineri, mens fabrikkledelsen har overtatt kontrollen av produksjonen ved seks andre raffinerier, skriver Bloomberg News.Gitt at sentralbanken i desember signaliserte høy sannsynlighet (50 prosent) for et nytt kutt i mars, og særlig pekte på risikoen forbundet med en lavere oljepris, føler vi at dette nå dreier seg om Norges Banks troverdighet, legger Hov til.Da han skrev dette, lå oljeprisen mer enn 20 dollar under Norges Banks prognose.Dette vil ha større negative effekter på veksten fremover enn hva Norges Bank har lagt til grunn. Derfor tror vi nå at dette vil få Norges Bank til å følge opp med et nytt rentekutt allerede i mars.

Mange private investorer posisjonerer seg  nå for at oljeprisen skal opp, ifølge investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Nordnet.Mer enn halvparten av nettokjøpene i januar var i aksjer innenfor energisektoren, og mange spekulerer nå også direkte i oljeprisen, melder NTB. (Foto:Nordnet)
Mange private investorer posisjonerer seg nå for at oljeprisen skal opp, ifølge investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Nordnet.Mer enn halvparten av nettokjøpene i januar var i aksjer innenfor energisektoren, og mange spekulerer nå også direkte i oljeprisen, melder NTB. (Foto:Nordnet)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*