Russiske lastebiler på vei
Russiske lastebiler på vei

 

 

 


Til tross for den massive internasjonale kritikken og manglende godkjennelse fra ukrainske myndigheter, planlegger russerne en ny hjelpekonvoi til det østlige Ukraina.

«De ukrainske myndighetene er informert om dette», sier utenriksminister Sergej Lavrov på en pressekonferanse i Moskva mandag. «Den humanitære situasjonen er ikke forbedret, heller forverret», sier han. Lavrov hevder at de skal forsøke å få konvoien på veien denne uken.

Lastebilkonvoien skal bruke den samme ruten som den første konvoien, som bestod av mer enn 200 lastebiler, og som rullet inn i Ukraina forrige uke på Russlands eget initiativ og maktbeslutning.

Kampene i separatisthøyborgen Donetsk, Lugansk og rundt til togknutepunktet Ilowaisk, fortsatte med uforminsket styrke også i helgen. Separatistene har lidd store tap, sa en militær talsmann for regjeringen i Kiev. De militante separatistene snakket i sin tur om angivelig tusenvis beleirede regjeringssoldater. I utkanten av Donetsk ble et sykehus truffet av en granat, og to personer ble drept. Mange pasienter tok tilflukt i kjelleren. I sentrum av Donetsk ble ytterligere to sivile drept, melder byens myndigheter.

 

Lavrov planlegger ny lastebilkonvoi til østlige Ukraina
Utenriksminister Lavrov planlegger ny konvoi

 

Den første russiske hjelpekonvoien har forlatt Ukraina, dette er bekreftet av OSSE. Tysklands forbundskansler Angela Merkel, som reiste til Kiev på lørdag, og USAs President Barack Obama, har tidligere uttrykt mangel på forståelse for at den russiske regjeringen sendte konvoien inn uten samtykke fra Kiev og uten følge av Røde Kors (ICRC).

Regjeringen i Moskva avviste samtidig påstandene fra NATO om at det er russiske soldater som er aktive i det østlige Ukraina. Russland mener at de holder fast på prinsippene i folkeretten.

 

 

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*