Foto: Martin Fossum Lerberg, Nordisk Ministerråd.

De nordiske klima- og miljøministrene har blitt enige om at landene sammen skal arbeide for å etablere grønne korridorer for utslippsfri skipsfart mellom havner i Norden.

Egne ruter for utslippsfrie ferger og skip er et viktig steg i retning av å avkarbonisere skipsfarten i Norden. Det eksisterer i dag en betydelig ferge- og skipstrafikk mellom de nordiske landene, sammen har vi ressurser og teknologi til å virkelig gå foran med et prosjekt som kan vise potensialet for grønn skipsfart til hele verden, sier norges klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

Sammen har vi ressurser og teknologi til å virkelig gå foran med et prosjekt som kan vise potensialet for grønn skipsfart til hele verden.Espen Barth Eide

De nordiske miljøministrene har vært samlet i Oslo hvor de har diskutert saker viktige for den internasjonale klima- og miljøagendaen. Enigheten om å opprette nordiske grønne korridorer for utslippsfri skipsfart er en oppfølging av Clydebank-erklæringen fra klimatoppmøtet i Glasgow 2021. Landene som har undertegnet Clydebank-erklæringen ønsker at det skal opprettes minst 6 internasjonale grønne skipsfartskorridorer innen midten av dette århundre. De nordiske ministrene ønsker at utslippsfrie skipsfartsruter i Norden vil inngå blant disse.

Ministrene har derfor godkjendt et pilot-prosjekt som kan identifisere samarbeidspartnere for grønne korridorer innenfor skipsfartsindustrien i Norden. Dette inkluderer å kartlegge konkrete intranordiske skipsfartsruter for utslippsfri skipsfart. Arbeidet skal ledes av DNV, og prosjektet er tildelt 1 million danske kroner.

Det er helt vesentlig å få redusert utslippene fra internasjonal skipsfart. «I dag står skipsfarten for om lag 3 prosent av internasjonale utslipp med betydelige økninger i sikte. Det er derfor et viktig pionerarbeid de nordiske landene nå gjør, som også er helt i tråd med Ministerrådets visjon om å bli verdens mest bærekraftige region og fremme grønn omstilling og CO2-nøytralitet», sier generalsekretær i Nordisk Ministerråd, Paula Lehtomäki.

Det er i dag et betydelig potensiale for utslippskutt fra internasjonal skipsfart. Beregninger viser at utslipp fra skipsfarten vil øke framover dersom ingen tiltak blir gjort for å redusere utslippene. Nordiske farvann har noen av verdens travleste fergeruter, og forholdene ligger godt til rette for pilotprosjekter innenfor utslippsfri shipping.Les den fellesnordiske ministererklæringen her

Information

Nordisk Ministerråd jobber med den grønne omstillingen i skipsfarten på flere områder. I tillegg til å dekke  grønne korridorer for utslippsfri skipsfart mellom havner i Norden, jobbes det også med å redusere forurensning fra cruiseskip og gjøre Norden til en bærekraftig cruisedestinasjon.

I 2020 underskrev ministrene deklarationen «Renere cruise med mer landstrøm: Nordisk lederposisjon i arbeidet med å gjøre Norden og Østersjøområdet til bærekraftige cruisedestinasjoner».

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*