Presidentene Joe Biden og Xi Jangping under G-20-møtet( Foto: Aktuelt)

Joe Biden og Xi Jinping har treffes i sitt første møte sedan den amerikanske presidenten i Vita huset. Efter møtet kom beskjeden om at USA`S utenriksminister besøker Beijing i begynnelsen av neste år. Dette tolkes som at forholdet mellom Kina og USA kan ha blitt bedre, skriver Nordens Nyheter.

G20-medlemslandene møtes på Bali, Indonesia, ettersom Indonesia for tiden har presidentskapet i supermaktgruppen. Gruppen ble stiftet av den smalere stormaktsforeningen G7 i 1999. Den var først og fremst et økonomisk forum, men har etter hvert fått økt politisk betydning. G20 inkluderer: Argentina, Australia, Brasil, EU, Frankrike, India, Indonesia, Italia, Japan, Kina, Mexico, Russland, Saudi-Arabia, Storbritannia, Sør-Korea, Sør-Korea, Tyrkia og USA. Russland og president Putin er ikke med på årets toppmøte arrangeres i Nusa Dua på øya Bali 15. og 16. november, skriver BBC.

.Stemningen myknet opp

Stemningen mellom USA og Kina var frostig i forkant av toppmøtet på Bali i forbindelse med samlingen av G20-landene. Bedømmere undersøkte tegn på hvor de to lands ledere var enige – og om nye møter er planlagt.

Kunngjøringen kom kort tid etter den drøyt tre timer lange samtalen. USAs utenriksminister Antony Blinken vil sannsynligvis avlegge et offisielt besøk til Kina tidlig neste år, kunngjorde Det hvite hus, for å «følge opp» på de to ledernes samtaler.

Biden og Xi hadde deretter en «oppriktig» samtale om et bredt spekter av emner, sa Det hvite hus i en uttalelse.

Ifølge Det hvite hus tok den amerikanske presidenten opp situasjonen i både Xinjiang, Tibet, Hong Kong og Taiwan.

«Han (Biden) reiste amerikanske innvendinger mot Folkerepublikken Kinas tvangshandlinger og stadig mer aggressive handlinger mot Taiwan, som undergraver fred og stabilitet over Taiwanstredet og i regionen for øvrig, og setter global velstand i fare,» sa Det hvite hus.

Xi Jinping svarte med å advare Biden om å «krysse Kinas røde linje» angående Taiwan, melder det statlige New China News Agency.

Under en pressekonferanse etter møtet sier Biden at han ikke ser «noen overhengende intensjon» fra Kinas side om å invadere Taiwan.

«Verden er stor nok»
I følge Det hvite hus gjentok presidentene også sine løfter om aldri å bruke atomvåpen og understreket motstanden til begge regjeringer mot trusselen om bruk av atomvåpen i Ukraina.

Kinas kommuniké nevner imidlertid ingen atomdiskusjoner. Ifølge Kinas utenriksdepartement sa Xi til Biden at «verden er stor nok» til at både USA og Kina kan blomstre.

Tonen var i utgangspunktet kollegial da de to presidentene møttes på tropiske Bali, på sidelinjen av G20-toppmøtet på den indonesiske øyas sørspiss.

— Så hyggelig å se deg, sa Biden til Xi, ifølge nyhetsbyrået AP, da de møttes i et første håndtrykk.

Samtalen varte i rundt tre timer, ifølge internasjonale medier. En liten gruppe journalister fikk være med på begynnelsen av møtet, men måtte deretter forlate rommet.

TV-produsent ble dyttet

Møtet skal ha vært omgitt av frostvind – men det ble varmere da en amerikansk TV-produsent ble dyttet av et medlem av den kinesiske delegasjonen.

Ifølge AFP oppsto det et visst opprør da en amerikansk TV-produsent stilte spørsmål om Biden planla å ta opp menneskerettighetene under møtet. Nyhetsbyrået melder at et medlem av den kinesiske delegasjonen skal ha «dyttet» og «revet» produsenten, hvorpå to tjenestemenn i Det hvite hus ba kineserne la produsenten være i fred. Som forventet holdt ikke Biden og Xi en felles pressekonferanse etter møtet.

Rivaliseringen mellom verdens to største økonomier blir stadig tydeligere for hver dag som går. I forkant av Bali-møtet trakk observatører paralleller til historiske toppmøter – Jalta og Potsdam i 1945, da seierherrene fra andre verdenskrig møttes, samt Jimmy Carter og Leonid Brezhnevs møte i Wien i 1979. Andre eksperter tonet sterkt ned forventningene til møtet. . Etter måneder med erting og direkte trusler mellom partene, antas de å slite med å nå en mellomting, rapporterte Politico.

Kjenner hverandre godt
Begge lederne er også oppmuntret av de siste suksessene hjemme – Biden av resultatene i mellomvalgene og Xi av den tredje perioden han sikret seg etter kommunistpartiets kongress i oktober – og antas derfor ikke å se noen grunn til å trekke seg tilbake fra deres respektive stillinger.

Biden og Xi har kjent hverandre i mange år, men hadde før mandagens møte ikke møtt hverandre personlig siden Biden ble president. Forrige uke skrøt USAs president av at han brukte «mer enn 78 timer» med Xi da Biden var visepresident under Barack Obama.

— Jeg kjenner Xi Jinping, han kjenner meg, sa president Joe Biden før møtet, tydelig lettet over primærvalget i USA som gikk demokratenes vei, skriver Nordens Nyheter..

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*