Forbundskansler Olof Scholz er i Beijung(Foto: Bundeskanzleramt)

Forbundskansler Olof Scholz hadde lovet en «oppriktig utveksling» med kinesiske ledere om en rekke saker, inkludert Russlands invasjon av Ukraina, ifølge Detsche Welle(DW). Den tyske forbundskansleren og Kinas president Xi Jangping vil be Russland avstå fra å bruke atomvåpen.

-Vi er kommet sammen i en tid med stor spenning,» sa Scholz i sine åpningsreplikker, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA.

-Spesielt vil jeg fremheve den russiske krigen mot Ukraina, som utgjør mange problemer for vår regelbaserte verdensorden. Scholz fortalte på en pressekonferanse at han oppfordret Beijing til å utøve sin «innflytelse» i Russland.

-Jeg sa til president Xi Hangping at det er viktig for Kina å bruke sin innflytelse i Russland. Vi har blitt enige om at truende atomangrep er uansvarlige og farlige,

-Vi har ikke råd til ytterligere eskalering,» sa Xi, og la til at han håpet krigen ville ta slutt snart.

Xi pekte på at Kina støtter Tyskland og EU i å spille en viktig rolle i å fremme fredssamtaler og fremme byggingen av et balansert, effektivt og bærekraftig europeisk sikkerhetsrammeverk,» ifølge den kinesiske statskringkasteren CCTV.

Det internasjonale samfunnet bør «oppfordre alle berørte parter til å utøve rasjonalitetog tilbakeholdenhet, ta direkte kontakter så snart som mulig, og skape forutsetninger for gjenopptakelse av forhandlinger [og] i fellesskap motsette seg bruk eller trussel om bruk av atomvåpen,» sa Xi.

Mens Kina ikke har sluttet seg til Russlands invasjon av Ukraina, har det utdypet kinesisk-russiske forhold og beskyldt NATO og USA for invasjonen.

(Oversettelse fra tysk: Erik Heming. Kilde Deutsche Welle og Associated Press)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*