Presidengt Xi Jangping i Kina er aikke ansvarlig for alle selskapers investeringer i utlandet(Foto; Goc. China)

Nicolai Tangen, sjef for det norske oljefondet, ble en delikat nøtt for regjeringen. Julie Brodtkorb, leder av representantskapet i Norges Bank, kritiserte hovedstyret i banken og dermed sentralbanksjef Øystein Olsen. Representantskapet som er kontrollorgan for Norges Bank førte til kritikk fra finansminister Jan Tore Sanner og den norske finanskomiteen. Tangen tiltrådte i Oljefondet 1. september 2020, og fondet sitter fortsatt med kinesiske aksjer( Kina og Hong Kong) for mellom 12 og 20 milliarder kroner registert på Cayman Islands ,Bermuda, Singapore og Luxemburg. Finansminister Jan-ToreSanner er øverste sjef for et statlig fond med milliarder i internasjonale skatteparadis. Men det må sies at man ikke driver med skatteunndragelse selvom man har investeringer i skatteparadiset Cayman Islands.

Det er fortsatt mye som skurrer under administrerende direktør Nicolai Tangen i Oljefondet. Nordens Nyheter har gått gjennom samtlige investeringer i Kina og Hong Kong, og hele tretti prosent(28 %)av aksjene er registrert i skatteparadis hovedsaklig på Bermuda, Bahamas, Cayman Islands, og Britsh Virgin Islands. I 2013 fjernet NBIM alle investeringer i disse skatteparadisene.

-Ved vurdering av landtilhørighet, ser vi hovedsakelig på tre forhold: investeringsrisiko, jurisdiksjon og markedsplass. I referanseindeksen er land for hvert enkelt selskap klassifisert etter investeringsrisiko, en metode som gir et godt bilde av selskapets landtilhørighet. For selskaper som ikke er i referanseindeksen benyttes landet der selskapene er registrert og børsnotert, gitt at disse er like. For øvrige selskaper gjøres en utvidet vurdering. Tidligere benyttet vi kun jurisdiksjonen («country of incorporation») for disse selskapene. Nå oppgir vi både landet selskapet er assosiert med og jurisdiksjonen. Den nye rapporteringen har dermed mer informasjon enn tidligere, ved rapportering om jurisdiksjon for alle investeringer, også desom er i referanseindeksen, sa kommunikasjonssjef Thomas Sevang i Norges Bank til Nordens Nyheter for sju år siden, sa daværende kommunikasjonssjef Thomas Sevang til Nordens Nyheter.

Oljefondets nye sjef Nicolai Tangen i NBIM i Oslo har dermed fått en omfattende jobb med å gå gjennom alle fondes investeringer i verdens skatteparadiser, direkte eller indirekte ifølge pålegget fra sentralbanksjef Øystein Olsen.

Sitter i nye seks år

Etter det Nordens Nyheter erfarer var fiansminister Jan Tore Sanner mektig irritert over Norges Banks håndtering av ansettelsen av ny sjef i Oljefondet. Han var så irritert over dette, at han drøftet saken på kammerset med sine mest sentrale kolleger i Høyre. Nå ville det ha seg slik at sentralbanksjef Øystein Olsen (tilsatt av en regjering fra AP) ikke slutter før i 2026, etter at regjeringen har forlenget kontrakten hans. Med en lønn på 2 millioner kroner i året, koster det minst 40 millioner kroner å bli kvitt sentralbanksjefen på det nåværende tidspunktet.

Kommunikasjonsdirektør Thomas Sevang, i Oljefondet , sitter i samme jobb som for syv år siden, da Nordens Nyheter intervjuet ham om oljefondets aksjer som via Kina var registert i flere av verdens mest populære skatteparadiser.

I statsråd ble det det oppnevnt et ekspertutvalg som skal se på Oljefondet. Det skal vurdere hvordan internasjonal politikk, næringsliv og finans kan påvirke styringen og forvaltningen av fondet. Det skjer bare to uker etter at et annet utvalg leverte en rapport om klimarisiko i fondets forvaltning. Direktør Ulf Sverdrup ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) skal lede utvalget. Fondet eier aksjer i 9100 selskaper i 70 land. Fondet er en del av Norges Bank

Det norske oljefondet har mellom 12 og 20 milliarder i investeringer på Cayman Islands, Bermuda, Singapore og Luxemburg gjennom selskaper som er notert i NBIM`s statistikk i Hong Kong. Oljefondet viser at selskapene er registrert i skatteparadise. Sentralbanksjef Øystein Olsen sa i NrK at den nye sjefen i oljefondet, Nicolai Tangen, pålegges å kvitte seg med aksjer registrert på Cayman Islands. Dermed hanfikk han et nytt problem da han tiltrådte som sjef for fondet. Han bør trolig selge en stor post aksjer notert i Hong Kong. Fondet har 178 investeringer i Hong Kong på totalt 82 rmilliarder kroner. Dette er andre året Nordens Nyheter legger frem disse tallene i ulike artikler. Norge har forpliktet seg til lojalitet overfor Kina i en statsrettslig avtale, undertegnet av statsminister Erna Solberg.

Nordens Nyheter har gått gjennom samtlige investeringer i Kina og Hong Kong. Hele tretti prosent(vel 28 %)er registrert i skatteparadis hovedsaklig Bermuda, Bahamas, Cayman Islands, og Britsh Virgin Islands I 2013 flyttet eller fjernet NBIM alle investeeringer i disse skatteparadisene. Hvorfor og hvor flyttet man disse investeringene fra og med 2013. I 2012 hadde oljefondet investert vel 5 milliarder kroner i aksjer som ble fjernet eller flyttet, se NBIM`s beholdninger 2011, 2012 og 2013. Vi vil gjerne ha en kommentar fra oljefondets ledelse til dette?

-Ved vurdering av landtilhørighet, ser vi hovedsakelig på tre forhold: investeringsrisiko, jurisdiksjon og markedsplass. I referanseindeksen er land for hvert enkelt selskap klassifisert etter investeringsrisiko, en metode som gir et godt bilde av selskapets landtilhørighet. For selskaper som ikke er i referanseindeksen benyttes landet der selskapene er registrert og børsnotert, gitt at disse er like. For øvrige selskaper gjøres en utvidet vurdering. Tidligere benyttet vi kun jurisdiksjonen («country of incorporation») for disse selskapene. Nå oppgir vi både landet selskapet er assosiert med og jurisdiksjonen. Den nye rapporteringen har dermed mer informasjon enn tidligere, ved rapportering om jurisdiksjon for alle investeringer, også desom er i referanseindeksen, sa kommunikasjonssjef Thomas Sevang i Norges Bank til Nordens Nyheter. Oljefondets nye sjef Nicolai Tangen i NBIM i Oslo får en omfattende jobb med å gå gjennom alle fondes investeringer i skatteparadiser, direkte eller indirekte ifølge pålegget fra sentralbanksjef Øystein Olsen.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*