OLexandr Zinchenko og Manchester City avstenges fra Champions League i to år( Foto: Manchester City)

Noen år tilbake i tid var det fotballdommerne som ene og alene måtte ha stålkontroll på alt som skjedde på banen, og til tider begår naturligvis dommere feil. Det er fysisk umulig å være overalt på samme tid.

Uenighet om videodømming og mållinjeteknologi

Man skulle tro at videodømming (VAR) var utelukkende positivt og et veldig velkomment innslag på banen, men det har faktisk mottatt en stor dose kritikk fra flere hold. Noen går til og med så langt som å hevde at det dreper spillet. Målvakten Hugo Lloris ser både positive og negative sider ved den stadig mer avanserte videoteknologien. Han understreker at det gjør spillet mer rettferdig, men mener samtidig at det mister spontaniteten. Videodømming og mållinjeteknologi blir stadig mer populært i flere ligaer og mesterskaper, og fungerer som en assistent for dommerne som løper rundt ute på banen. Ved hjelp av denne teknologien kan dommeren få hjelp med å analysere vanskelige situasjoner som ikke var tydelige for det blotte øye.

Referee awards a corner to Chelsea off Cahill av Ben Sutherland via Flickr (CC BY 2.0)

Kan være løsningen på kampfiksing

Det er ingen tvil om at tipping er en stor del av mange sportsgrener, og fotball er kanskje ikke overraskende blant de mest populære i Norge så vel som på verdensbasis. I Norge spilles det for flere hundre millioner kroner på hver runde i eliteserien, og det ligger enda mer interesse i store mesterskap som Champions League. Det er ingen tvil om at spill på nettet er blitt spesielt populært med årene, og har gitt fotballbetting et ekstra løft. Kampfiksing har alltid vært en utfordring i sport, enten det gjelder lokale turneringer eller større mesterskap, og mange tror at videodømming kan gjøre det vanskeligere å jukse. Spillere har ofte mottatt større summer for å ikke score, lage selvmål eller påvirke kampen på andre måter, og moderne teknologi er bedre rustet til å avsløre slik kampfiksing. Videodømming kan også gjøre spilling på fotball mer rettferdig. Dersom du egentlig har tippet rett på et resultat, men dommeren dømmer feil, kan videodømming og mållinjeteknologi rette opp i feilen og sørge for at du ikke rammes av en dommerfeil.

Kilde: Unsplash

Hvor nøyaktig er teknologien?

Så hvis mennesker kan gjøre feil og lite kan skjule seg fra kameraene, betyr det at dommere kan erstattes fullstendig med kameraer? Foreløpig ser det ikke ut til at dommere trenger å registrere seg på jobbsenteret med det aller første, da teknologien fremdeles har sine svakheter. Jürgen Klopp kritiserte for eksempel videodømming da Liverpool ble sendt ut av Ligacupen i 2018, og mente det ville bli mange diskusjoner rundt VAR fordi det er en teknologi som ikke er perfekt. Han hadde helt rett, det er fremdeles sterk uenighet rundt bruken av teknologien. Det store flertallet ser ut til å mene at VAR er et nyttig instrument når man er i tvil, men at vi blir nødt til å beholde dommerne på banen i overskuelig fremtid. I dag kommer et videdommerteam inn i avgjørende situasjoner, og mållinjeteknologi brukes for å avgjøre om ballen er inne i målet eller ikke. Jan M. Moberg er sjefsredaktør i Teknisk Ukeblad, og han tror at fotballdømming vil automatiseres så mye i fremtiden at den vil erstatte mennesket som fotballdommer. Det er nok mange som er uenig med Moberg i dette, og den dagen befinner seg i så fall langt inn i fremtiden. Dessuten er det jo noe helt spesielt med det å ha en dommer å kjefte på under kampen.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*